Erik Zabel er en av de mestvinnende landeveissyklistene noensinne og er mest kjent for å ha tatt 12 etappeseire og vunnet den grønne poengtrøya fem ganger i det prestisjefulle etapperittet Frankrike rundt.

Eric Houdas/Wikimedia Commons. fri

Erik Zabel, tidligere tysk landeveissyklist. Han var en av de fremste spurterne i verden på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Med over 200 seire er Zabel blant de mestvinnende landeveissyklistene noensinne, og i løpet av karrieren vant han blant annet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt fem ganger, endagsrittet Milano–Sanremo fire ganger og tok to VM-sølv i fellesstartritt på landevei.

Zabel var et stort talent i både bane- og landeveissykling, men satset etter hvert hovedsakelig på en karriere som landeveisrytter. Han hadde en lang og suksessfull karriere og er mest kjent for å ha vunnet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt fem ganger, i tillegg til hans 12 etappeseire i samme ritt. Han vant poengkonkurransen i Spania rundt tre år på rad (2002–04) og tok totalt åtte etappeseire i rittet i løpet av karrieren.

I tillegg til suksess i de store etapperittene vant han blant annet vårklassikeren Milano–Sanremo fire ganger (1997, 1998, 2000, 2001), Amstel Gold Race i 2000 og tok VM-sølv i fellesstartritt på landevei i 2004 og 2006. Zabel var nær ved å vinne Milano–Sanremo for femte gang i 2004, men begynte å juble for tidlig og ble slått av Óscar Freire på målstreken.

Zabel innrømmet i 2007 at han hadde brukt dopingmiddelet EPO under 1996-utgaven av Frankrike rundt. Saken var foreldet og han ble derfor ikke straffet av UCI, men arrangørene av Frankrike rundt fratok han den grønne poengtrøyen han opprinnelig vant i 1996.

Zabel la opp som syklist i 2009 og etter endt karriere har han jobbet som rådgiver og trener for flere sykkellag. Etter flere dopingavsløringer innrømmet Zabel i 2013 at han hadde dopet seg i perioden 1996–2004. Dette medførte at han ble suspendert fra trenerjobben for sykkellaget Katjusja og trakk seg som medlem i Professional Cycling Council (tidligere kjent som Pro Tour-rådet)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.