Erik Zabel

Faktaboks

Erik Zabel

Mr. Milan-Sanremo

født:
7. juli 1970, Øst-Berlin, Øst-Tyskland
Erik Zabel er en av de mestvinnende landeveissyklistene noensinne og er mest kjent for å ha tatt 12 etappeseire og vunnet den grønne poengtrøya fem ganger i det prestisjefulle etapperittet Frankrike rundt.
.
Lisens: fri

Erik Zabel er en tysk tidligere landeveissyklist. Han var en av de fremste spurterne i verden på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Med over 200 seire er Zabel blant de mestvinnende landeveissyklistene noensinne, og i løpet av karrieren vant han blant annet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt fem ganger, endagsrittet Milano–Sanremo fire ganger og tok to VM-sølv i fellesstartritt på landevei.

Zabel var et stort talent i både bane- og landeveissykling, men satset etter hvert hovedsakelig på en karriere som landeveisrytter. Han hadde en lang og suksessfull karriere og er mest kjent for å ha vunnet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt fem ganger, i tillegg til hans 12 etappeseire i samme ritt. Han vant poengkonkurransen i Spania rundt tre år på rad (2002–2004) og tok totalt åtte etappeseire i rittet i løpet av karrieren.

I tillegg til suksess i de store etapperittene vant han blant annet vårklassikeren Milano–Sanremo fire ganger (1997, 1998, 2000 og 2001), Amstel Gold Race i 2000 og tok VM-sølv i fellesstartritt på landevei i 2004 og 2006. Zabel var nær ved å vinne Milano–Sanremo for femte gang i 2004, men begynte å juble for tidlig og ble slått av Óscar Freire på målstreken.

Zabel innrømmet i 2007 at han hadde brukt dopingmiddelet EPO under 1996-utgaven av Frankrike rundt. Saken var foreldet og han ble derfor ikke straffet av UCI, men arrangørene av Frankrike rundt fratok han den grønne poengtrøyen han opprinnelig vant i 1996.

Zabel la opp som syklist i 2009, og etter endt karriere har han jobbet som rådgiver og trener for flere sykkellag. Etter flere dopingavsløringer innrømmet Zabel i 2013 at han hadde dopet seg i perioden 1996 til 2004. Dette medførte at han ble suspendert fra trenerjobben for sykkellaget Katjusja og trakk seg som medlem i Professional Cycling Council (tidligere kjent som Pro Tour-rådet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg