Faktaboks

Enköping
Etymologi

ene, trolig i betydningen 'vegskille'

Vårfrukyrkan, Enköping, foto fra 2018

Enköping er en by og kommune i Uppland i Sverige.

Byen

Enköping ligger ved E18, 4 kilometer fra Enköpingsåns munning i Mälaren. Byen har 25 100 innbyggere (2020). Enköping er en betydelig industriby, med produksjon av blant annet verktøy (skiftenøkkelens oppfinner kommer fra Enköping), ventilasjonsutstyr, transformatorer og konfeksjon.

Enköping er en av Sveriges eldste byer. Den fikk byprivilegier fra 1300-tallet, og var i middelalderen et viktig markedssted og et religiøst senter med blant annet et fransiskanerkloster. Vårfrukyrkan er fra 1100-tallet. Enköpings museum er et kommunalt drevet kulturhistorisk museum. Telesum er et militærhistorisk museum med vekt på samband, teleteknikk og totalforsvaret.

Kommunen

Enköping kommune tilhører Uppsala län, har et areal på 1184 kvadratkilometer og 47 800 innbyggere (2022). Kommunen har flere naturreservater; Alstasjön i nordøst er en viktig rasteplass for gjess og ender og ved Hjälstaviken er det iakttatt ca. 230 ulike fuglearter. Næringslivet domineres av tilvirkningsindustri og tjenesteytende næringer.

Ved en trang vik av Mälaren lengst øst i kommunen ligger slottet Sjöö.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg