Endelave

Endelave
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Endelave er en vinkelformet moreneøy i Kattegat i Danmark, mellom Samsø og Horsens Fjord. Endelave har et areal på 13 km2 og 167 innbyggere i 2017.

Faktaboks

Uttale
endelˈave

Endelave by har mange bindingsverkshus og dermed bevart det gamle landsbypreget. Endelave kirke er fra 1400-tallet og ble ombygget senest i 1931. I prestegården finnes et museum i prestegården fra 1741, dessuten har byen skole, bibliotek, campingplass, kro og flere populære serveringssteder. Øya har omlag 85 helårsboliger og 100 fritidshus, og sommerturismen er stor. Det høyeste punktet, Snekkebjerg, som bare måler 7,80 meter over havet, antyder at det en gang har vært et sted å trekke båtene opp på land. To tredjedeler av Endelave er dyrket mark. Fra Endelave går det ferge til SnaptunJylland.

Øya og det omliggende hav rommer store naturverdier og er et av EUs fuglebeskyttelsesområder. Villkaniner setter også sitt preg på øya, etter å ha formert seg siden de ble utsatt på 1920-tallet. Avstanden til fastlandet gjør at Endelave mangler mange av de dyr og planter som naturlig hører hjemme i øyas naturtyper.

Området Øvre er fredet og består av strandenger, lyngheder, furuskog og mange små tjern. Nærliggende sandrev er yngleplass for sel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg