Endelave er en vinkelformet moreneøy i Kattegat i Danmark, mellom Samsø og Horsens Fjord. Endelave har et areal på 13 km2 og 167 innbyggere i 2017.

Endelave by har mange bindingsverkshus og dermed bevart det gamle landsbypreget. Endelave kirke er fra 1400-tallet og ble ombygget senest i 1931. I prestegården finnes et museum i prestegården fra 1741, dessuten har byen skole, bibliotek, campingplass, kro og flere populære serveringssteder. Øya har omlag 85 helårsboliger og 100 fritidshus, og sommerturismen er stor. Det høyeste punktet, Snekkebjerg, som bare måler 7,80 meter over havet, antyder at det en gang har vært et sted å trekke båtene opp på land. To tredjedeler av Endelave er dyrket mark. Fra Endelave går det ferge til Snaptun på Jylland.

Øya og det omliggende hav rommer store naturverdier og er et av EUs fuglebeskyttelsesområder. Villkaniner setter også sitt preg på øya, etter å ha formert seg siden de ble utsatt på 1920-tallet. Avstanden til fastlandet gjør at Endelave mangler mange av de dyr og planter som naturlig hører hjemme i øyas naturtyper.

Området Øvre er fredet og består av strandenger, lyngheder, furuskog og mange små tjern. Nærliggende sandrev er yngleplass for sel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.