Endelave, vinkelformet moreneøy i DanmarkKattegat, mellom Samsø og Horsens Fjord; 13 km2 med 167 innbyggere i 2016. Øya har omlag 85 helårsboliger og 100 fritidshus. Høyeste punkt Snekkebjerg, 7,8 moh antyder at det en gang har vært et sted å ta båtene opp på land. To tredjedeler av Endelave er dyrket mark.

Endelave by med mange bindingsverkshus har bevart det gamle landsbypreget. Endelave kirke fra 1400-tallet, ombygget senest i 1931. Museum i prestegården fra 1741, skole, bibliotek, campingplass, kro og flere serveringssteder.

Øya og det omliggende hav rommer store naturverdier og er et av EUs fuglebeskyttelsesområder. Villkaniner setter også sitt preg på øya, etter å ha formert seg siden de ble utsatt på 1920-tallet. Avstanden til fastlandet gjør at Endelave mangler mange av de dyr og planter som naturlig hører hjemme i øyas naturtyper.

Området Øvre er fredet og består av strandenger, lyngheder, furuskog og mange små tjern. Nærliggende sandrev er yngleplass for sel. Ferge til Snaptun, stor sommerturisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.