Faktaboks

Eldfell
Etymologi

Ildfjellet

Eldfell er en vulkan i øygruppen VestmannaeyjarIsland. Den var opprinnelig 223 meter høy, men har sunket sammen til omlag 200 meter etter utbruddet som skapte den.

Eldfell ble dannet i forbindelse med vulkanutbruddet på Heimaey som startet 23. januar 1973, varte til 26. juni samme år og ødela 417 hus på øya. Nesten samtlige av øyas 5300 innbyggere ble evakuert til fastlandet i det som var en av Islands største naturkatastrofer. Utbruddet produserte 230 millioner kubikkmeter lava og 20 millioner kubikkmeter tefra, og gjorde Heimaey to kvadratkilometer større enn den hadde vært før utbruddet. Det vulkanske materialet ble brukt til å forlenge rullebanen på øyas flyplass og landvinning der nye boliger ble reist.

Eldheimar er et minnemuseum som også dekker Surtsey-utbruddet, og står på UNESCOs verdensarvliste. Museets viktigste utstilling er et hus som etter å ha vært begravet i aske og lava i over førti år, nå har blitt utgravet og viser hvordan utbruddet raserte hjemmene på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg