Faktaboks

Uttale
ˈedo
.
Lisens: fri

Edo er en delstat i det sørlige Nigeria, på vestsiden av elven Niger. Delstaten har et flateinnhold på 17 802 kvadratkilometer og et folketall på 5 107 649 innbyggere (projeksjon 2020).

Naturen preges av lavland i sør og vest, noe høyere landskap i nord, og høyeste punkt er 570 meter over havet. Delstaten har tropisk regnskog.

Edo har betydelig petroleumsproduksjon. Jordbruk er for øvrig viktig næringsvei. Det dyrkes blant annet yams, maniok, oljepalmer, ris og mais. Viktige salgsprodukter er gummi, tømmer, palmeolje og palmekjerner. Det er noe farmasøytisk og gummiindustri, sagbruk, møbelproduksjon. Det er også en del turisme.

Delstaten ble opprettet i 1991 og ble da skilt ut fra nordlige del av Bendel. Den sørlige delen ble lagt til Delta.

Historie

Den historiske byen Benin City er hovedstad i delstaten. Denne byen var tidligere hovedstad i det mektige Benin-riket (se Nigerias historie), som ikke må forveksles med nabolandet Benin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg