E.ON AG, er et tysk energikonsern fra Düsseldorf, som ble dannet i 2000 ved sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. E.ON er en av verdens største energikonserner med leveranse av elektrisk strøm, gass, varme og kulde til kunder i Tyskland og øvrige verden. Konsernet er etablert med selskaper i mer enn 30 land, blant annet i Sverige.

VEBA ble grunnlagt 1929 av delstaten Preussen som Vereinigte Elektrizitäts- und Bergwerks-Aktiengesellschaft; privatisert 1964. Selskapet var særlig aktivt inne i energiproduksjon og -distribusjon, i tillegg til blant annet kjemisk industri.

VIAG ble grunnlagt 1923 som Vereinigte Industrie-Unternehmungen AG, et holdingselskap for ulike statlige industriselskaper, som ble privatisert 1986–88. I 1990-årene særlig konsentrert om kjernevirksomhetene energi og telekommunikasjoner.

E.ON solgte i 2002 oljeselskapet Veba Oel, inkludert bensinstasjonkjeden Aral, til britiske BP, samt aluminiumsprodusenten VAW (Vereinigte Aluminium-Werke) til Norsk Hydro. E.ON overtok i 2003 Ruhrgas, Tysklands største naturgassdistributør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mars 2010 skrev Knut A Rosvold

Artikkelen trenger litt oppdatering

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.