E.ON AG

E.ON AG, er et tysk energikonsern fra Düsseldorf, som ble dannet i 2000 ved sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. E.ON er en av verdens største energikonserner med leveranse av elektrisk strøm, gass, varme og kulde til kunder i Tyskland og øvrige verden. Konsernet er etablert med selskaper i mer enn 30 land, blant annet i Sverige.

Faktaboks

Etymologi
Navnet E. ON kommer av eon, gresk aion, betegnelsen for et langt eller uendelig tidsrom, bl. a. brukt av Platon om ideenes evige eksistens.

Historikk

VEBA ble grunnlagt 1929 av delstaten Preussen som Vereinigte Elektrizitäts- und Bergwerks-Aktiengesellschaft; privatisert 1964. Selskapet var særlig aktivt inne i energiproduksjon og -distribusjon, i tillegg til blant annet kjemisk industri.

VIAG ble grunnlagt 1923 som Vereinigte Industrie-Unternehmungen AG, et holdingselskap for ulike statlige industriselskaper, som ble privatisert 1986–88. I 1990-årene særlig konsentrert om kjernevirksomhetene energi og telekommunikasjoner.

E.ON solgte i 2002 oljeselskapet Veba Oel, inkludert bensinstasjonkjeden Aral, til britiske BP, samt aluminiumsprodusenten VAW (Vereinigte Aluminium-Werke) til Norsk Hydro. E.ON overtok i 2003 Ruhrgas, Tysklands største naturgassdistributør.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (1)

skrev Knut A Rosvold

Artikkelen trenger litt oppdatering

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg