E.ON AG, logo.

E.ON . Begrenset gjenbruk

Düsseldorf, tysk energikonsern dannet i 2000 ved sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. E.ON er en stor leverandør av elektrisk strøm, gass, varme og kulde til kunder i Tyskland og øvrige Europa. Konsernet er også etablert med selskaper i USA og Russland. I Norden ivaretas virksomheten av E.ON Nordic, med hovedkontor i Malmø, Sverige. 

E.ON solgte i 2002 oljeselskapet Veba Oel, inkludert bensinstasjonkjeden Aral, til britiske BP, samt aluminiumsprodusenten VAW (Vereinigte Aluminium-Werke) til Norsk Hydro. Overtok 2003 Ruhrgas, Tysklands største naturgassdistributør. 

Totalt omsatte E.ON-konsernet i 2012 for 132 milliarder €. Antall kunder var 26 mill. og antall ansatte 72 000. Selskapet er notert på Frankfurt-børsen.

VEBA ble grunnlagt 1929 av delstaten Preussen som Vereinigte Elektrizitäts- und Bergwerks-Aktiengesellschaft; privatisert 1964. Var særlig aktiv innen energiproduksjon og -distribusjon; for øvrig bl.a. kjemisk industri.

VIAG ble grunnlagt 1923 som Vereinigte Industrie-Unternehmungen AG, et holdingselskap for ulike statlige industriselskaper; privatisert 1986–88. I 1990-årene særlig konsentrert om kjernevirksomhetene energi og telekommunikasjoner.

Navnet E.ON kommer av eon, gr. aion, betegnelsen for et langt eller uendelig tidsrom, bl.a. brukt av Platon om ideenes evige eksistens.

Lenke til E.ONs hjemmesider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mars 2010 skrev Knut A Rosvold

Artikkelen trenger litt oppdatering

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.