Dokkfløymagasinet, eller Dokkfløydammen, er et reguleringsmagasin for kraftverkene Torpa og Dokka i Nordre Land kommune, Oppland.

Magasinet er oppdemt med en steinfyllingsdemning ved utløpet av Dokkfløy. Demningen er 670 meter lang og 85 meter høy på det høyeste, og vannet dekker et areal på 9,5 kvadratkilometer i grenseområdet mellom Nordre Land og Gausdal. Magasinet ble dannet ved at det opprinnelige Dokkfløyvatnet ble demmet opp 39 meter. Nedslagsfeltet til Synnfjorden utnyttes også ved at elven Synna er overført til Dokkfløymagasinet. Magasinet inneholder 250 millioner kubikkmeter vann og kan reguleres mellom kotene 735 og 670 meter over havet. Byggingen av dammen ble igangsatt i 1986 og ble ferdigstilt i 1989.

Fornminner

I magasinområdet er det funnet et stort antall fornminner med steinalderboplasser, et stort antall jernutvinningsplasser og fangstanlegg. Før oppfyllingen ble det gjennomført omfattende utgravinger. På grunnlag av dette arbeidet er det bygd frilufts- og turistanlegg og en modell av den gamle fløterdemningen. En natursti, der fornminner og andre severdigheter er vist, er anlagt og snor seg fra magasinområdet og opp til Kittilbu Utmarksmuseum. Båtopptrekk er anlagt like ovenfor Dokkfløy-demningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg