Diogenes fra Sinope

Faktaboks

Uttale
diˈogenes fra Sinope
Født
400 fvt.
Død
325 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
fødselsår og dødsår er omtrentlige

Romersk skulptur som antas å forestille Diogenes.

av . Begrenset gjenbruk
Ugo da Carpi oppfant fargetresnittet i Italia og laget reproduksjoner av blant andre Parmigianinos malerier.
Diogenes av . Falt i det fri (Public domain)

Diogenes fra Sinope var en gresk kynisk filosof. Han har, slik tradisjonen fremstiller ham som type og mønster, hatt innflytelse på ettertiden, men av hans filosofiske arbeider er ingenting bevart.

Diogenes skal ha vært disippel av Antisthenes og skjerpet læren hans. Tradisjonen tegner et bilde av en ekte kyniker – drastisk i oppførsel og uttrykksmåte. Diogenes mente at dyden bestod i at man var uavhengig av alt det ytre. Han levde derfor i en tønne og eide bare en kappe, en stokk og en brødpose. Lykke oppnår man ved å tilfredsstille naturlige behov på den letteste og billigste måten.

Anekdoten om da Aleksander den store traff ham i Korint er berømt, og begeistret over hans kloke svar, oppfordret Aleksander ham til å utbe seg en gunst. Diogenes svarte: «Gå litt av veien, så solen kan skinne på meg.» Aleksander ytret da: «Var jeg ikke Aleksander, ville jeg ønske å være Diogenes.» Det fortelles også at Diogenes gikk rundt på torget ved høylys dag med en lykt for, som han sa, å finne mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg