Faktaboks

Diogenes fra Sinope
Uttale
diˈogenes fra Sinope
Født
400 fvt.
Død
325 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige

Romersk skulptur som antas å forestille Diogenes.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Diogenes fra Sinope var en gresk kynisk filosof. Han har, slik tradisjonen fremstiller ham som type og mønster, hatt innflytelse på ettertiden, men av hans filosofiske arbeider er ingenting bevart.

Diogenes skal ha vært disippel av Antisthenes og skjerpet læren hans. Tradisjonen tegner et bilde av en ekte kyniker – drastisk i oppførsel og uttrykksmåte. Diogenes mente at dyden bestod i at man var uavhengig av alt det ytre. Han levde derfor i en tønne og eide bare en kappe, en stokk og en brødpose. Lykke oppnår man ved å tilfredsstille naturlige behov på den letteste og billigste måten.

Anekdoten om da Aleksander den store traff ham i Korint er berømt. Aleksander var begeistret over hans evne til å gi kloke svar, og spurte Diogenes om det var noe han (Aleksander) kunne gjøre for ham. Diogenes svarte: «Ja, gå litt til side, så solen kan skinne på meg.» Aleksander ytret da: «Var jeg ikke Aleksander, ville jeg ønske å være Diogenes.» Det fortelles også at Diogenes gikk rundt på torget ved høylys dag med en lykt for, som han sa, å finne mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg