Faktaboks

Etymologi
Dimna kan være lånord fra gammelirsk dimun, ‘ to topper’, noe som i så fall kan sikte til Høgåsen (240 moh). og Røyrafjellet (123 moh.) på øya. Tilsvarende navn finnes også på Færøyene og Island. En slik tolkning forutsetter både jevnlig kontakt over Nordsjøen og fast bosetning på øya før vikingetiden, noe som er påvist. Likevel er tolkningen uviss.
Også kjent som
Dimnøya
Innbyggertall
253 (SSB, 2023)
Landareal
0,16 km²
Tettstedsnummer
6054 Dimna

Dimna er en øy i Ulstein kommune i Møre og Romsdal, beliggende sørvest for Ålesund, mellom Hareidlandet og Gurskøya, rett sørvest for Ulsteinvik. Den er ni kvadratkilometer stor og har 1347 innbyggere (2020).

Øya har dyrkede bakker langs strendene og er ellers oppfylt av trebare koller opp til 240 meter over havet (Høgåsen). Det går bilvei rundt øya, med broforbindelse til Hasund på Hareidlandet (fylkesvei 5484). Like nord for brua ligger gården Dimnasund. Samme navn har også sundet mellom Dimna og Hareidlandet.

Det opprinnelige navnet på øya er Dimna, og dette er også det offisielle navn på øya. Lokalt er også skrivemåten Dimnøya vanlig.

Kart

Dimnøya
Dimnøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg