Dimna

Artikkelstart

Dimna er en øy i Ulstein kommune, Møre og Romsdal, sørvest for Ålesund, mellom Hareidlandet og Gurskøya, rett sørvest for Ulsteinvik. Dimna er ni km2 stor og har 1347 innbyggere (2020). Øya har dyrkede bakker langs strendene og er ellers oppfylt av trebare koller opp til 240 moh. (Høgåsen). Det går bilvei rundt øya med broforbindelse til Hasund på Hareidlandet (Fv.5484). Like nord for brua ligger gården Dimnasund; samme navn har også sundet mellom Dimna og Hareidlandet.

Faktaboks

Etymologi

Dimna kan være lånord fra gammelirsk dimun, ' to topper', noe som i så fall kan sikte til Høgåsen (240 moh). og Røyrafjellet (123 moh.) på øya. Tilsvarende navn finnes også på Færøyene og Island. En slik tolkning forutsetter både jevnlig kontakt over Nordsjøen og fast bosetning på øya før vikingetiden, noe som er påvist. Likevel er tolkningen uviss.

Også kjent som
Dimnøya

Navnet. Det opprinnelige navnet på øya er Dimna; dette er også Kartverkets offisielle navn på øya selv om formen Dimnøya i lengre tid har vært mer brukt lokalt. Bruken av Dimna/Dimnøya gjør det enklere å skille mellom øya Dimna og bygda med samme navn. Sistnevnte omfatter i tillegg til øya også Hasund-området på Hareidlandet innenfor. Slik avgrenset har bygda Dimna 1798 innbyggere (2020).

Kart

Dimnøya
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg