Wu-Tang Clan er en amerikansk rapgruppe dannet i Staten Island i New York City i 1990. De albumdebuterte med Enter the Wu-Tang (36 Chambers), og har siden vært en av de viktigste og mest innflytelsesrike aktørene innen hiphop.

Medlemmer

Wu-Tang Clan ble stiftet og har bestått av følgende artister

  • RZA (f. Robert Diggs, 1969), rapper og produsent
  • GZA/Genius (f. Gary Grice, 1966), rapper
  • Ol' Dirty Bastard (f. Russell Jones, 1968), rapper. Døde av overdose 13. november 2004.
  • Inspectah Deck (f. Jason Hunter, 1970), rapper
  • Raekwon (f. Corey Woods, 1970), rapper
  • U-God (f. Lamont Hawkins, 1970), rapper
  • Ghostface Killah (f. Dennis Coles, 1970), rapper
  • Method Man (f. Clifford Smith, 1971), rapper
  • Masta Killa (f. Elgin Turner, 1969), rapper

Rapperen Cappadonna (f. Darryl Hill, 1968), var de første årene et affiliert medlem, før han ble med i gruppa for fullt fra 2014.

Storhetstid

Under ledelse av produsent RZA slang de ni rapperne om seg med metaforer og tungekrøllende rim over spartansk, skjelettaktig og skitten musikk på debutalbumet Enter The Wu-Tang (36 Chambers) fra 1993, som regnes som en klassiker. Wu-Tang Forever (1997) gikk til topps i USA og Storbritannia, hvor gruppen fikk en stor hit med «Gravel Pit» fra den nesten like mye solgte oppfølgeren The W. (2000). Iron Flag (2001) ble bare en moderat suksess. Wu-Tang revitaliserte rapscenen i New York, og med sitt komprimerte lydbilde og tekster fulle av historier fra New Yorks skyggesider banet de vei for både medlemmenes respektive solokarrierer og andre gaterappere fra den amerikanske østkysten.

Senere år

Wu-Tang Clan har siden gitt ut albumene 8 Diagrams (2007) og A Better Tomorrow (2014). I 2015 auksjonerte de bort den eneste utgaven av dobbeltalbumet Once Upon a Time in Shaolin til forretningsmannen Martin Shkreli. Albumet kan ifølge kontrakten ikke brukes til kommersielle formål før tidligst i 2103. Albumet har senere blitt videresolgt av det amerikanske justisdepartementet, da Shkreli i etterkant har blitt dømt for svindel.

Solokarrierer

Alle medlemmene i Wu-Tang har utgitt soloalbum, og særlig RZA, GZA, Method Man, Ghostface og Raekwon har vært toneangivende artister med kritikerroste og kommersielt suksessfulle utgivelser.

Wu-Tang: An American Saga

I 2019 kom strømmetjenesten Hulu med den biografiske dramaserien Wu-Tang: An American Saga. Serien fikk tre sesonger (2019–2023) og følger rapgruppen fra dannelsen og frem til utgivelsen av andrealbumet Wu-Tang Forever.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg