Faktaboks

Deraa

Daraa, Dara'a, Dera, Dera'a

Deraa
Den østlige bydelen i Deraa. Foto fra 2008, før krigen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Deraa er en by sør i Syria, omtrent ti kilometer fra grensen til Jordan, og hovedstad i provinsen av samme navn. Byen har om lag 105 000 innbyggere (2014).

Deraa er en historisk by kjent fra oldtiden, og er nevnt i Det gamle testamentet. I nyere tid er Deraa blitt et symbol på opprøret i Syria 2011-2012, som delvis startet her.

Byen ligger på hovedveien mellom Damaskus og Amman, og har lenge vært et knutepunkt. I middelalderen var byen en viktig stasjon for karavanene med pilegrimer som gikk mellom Damaskus og Medina. Også den gamle Hejaz-jernbanen mellom Damaskus og Medina, via Transjordan, gikk fra tidlig på 1900-tallet gjennom Deraa.

Det syriske opprøret

Deraa regnes som stedet der det syriske opprøret startet, vinteren 2011. En sentral hendelse var da ti barn som hadde skrevet slagord mot regimet på skolevegger, ble arrestert og torturert 6. mars 2011. Da lokale myndigheter ikke ville løslate dem, kom det til en demonstrasjon utenfor Omari-moskéen 15. mars, hvor det ble framsatt krav om politiske reformer. Protestaksjonen ble møtt av sikkerhetspoliti som åpnet ild og drepte fire mennesker da de forsøkte å spre demonstrantene. Moskéen ble deretter et senter for protestene, og sykestue for sårede. Den ble stormet 23. mars 2011.

Hendelsene i Deraa ansporet til protestaksjoner flere steder i Syria, samtidig som demonstrasjonene i Deraa fortsatte, og byen ble et senter for opprøret i dets tidlige fase. Byen ble i perioder omringet av sikkerhetsstyrker, med fortsatt beskytning og flere ofre, deriblant 17 drepte 9. juni 2012.

Deraa ble lenge kontrollert av opprørsstyrker som Free Syrian Army (FSA), og ble flere ganger angrepet av regjeringsstyrker. Deler av byen ble ødelagt. I juli 2018 tok regjeringsstyrkene tilbake kontrollen over byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg