Deraa,

syrisk by, sør i landet, på grensen til Jordan, hovedstad i provinsen av samme navn, i underkant av 100 000 innbyggere. Byen er identifisert med starten på opprøret i Syria 2011-12. Deraa er kjent fra oldtiden og er nevnt i Det gamle testamentet.

Byen ligger på hovedveien mellom Damaskus og Amman, og har lenge vært et knutepunkt, der også den gamle Hejaz-jernbanen mellom Damaskus og Medina, via Transjordan gikk fra tidlig på 1900-tallet. I middelalderen var byen en viktig stasjon for karavene med pilegrimer som gikk mellom Damaskus og Medina.

Deraa regnes som stedet der det syriske opprøret startet, vinteren 2011. Hendelsen det henføres til, er arrestasjonen og torturen av ti barn den 6. mars - etter at de hadde skrevet slagord mot regimet på skolevegger. Da lokale myndigheter ikke ville løslate dem, kom det til en demonstrasjon utenfor Omari-moskeen 15. mars, hvor det ble framsatt krav om politiske refomer. Protestaksjonen ble møtt av sikkerhetspoliti som åpnet ild og drepte fire da de forsøkte å spre demonstrantene. Moskeen ble deretter et senter for protestene, og sykestue for sårede, og ble stormet 23. mars. Hendelsene i Deraa ansporet til protestaksjoner flere steder i Syria, samtidig som demonstrasjonene i Deraa fortsatte, og byen ble et senter for opprøret i dets tidlige fase. Byen ble i perioder omringet av sikkerhetsstyrker, med fortsatt beskytning og flere ofre, derunder 17 drepte 9. juni 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.