Deraa er en by i Syria, sør i landet, på grensen til Jordan; og hovedstad i provinsen av samme navn. Byen er identifisert med, og i nyere tid særlig for, starten på opprøret i Syria 2011–2012, som delvis startet her.

Deraa er en historisk by kjent fra oldtiden, og er nevnt i Det gamle testamentet. Det moderne Deraa har om lag 100 000 innbyggere.

Byen ligger på hovedveien mellom Damaskus og Amman, og har lenge vært et knutepunkt. I middelalderen var byen en viktig stasjon for karavene med pilegrimer som gikk mellom Damaskus og Medina. Også den gamle Hejaz-jernbanen mellom Damaskus og Medina, via Transjordan, gikk fra tidlig på 1900-tallet gjennom Deraa.

Deraa regnes som stedet der det syriske opprøret startet, vinteren 2011. En sentral hendelse er da ti barn som hadde skrevet slagord mot regimet på skolevegger ble arrestert og torturert 6. mars. Da lokale myndigheter ikke ville løslate dem kom det til en demonstrasjon utenfor Omari-moskeen 15. mars, hvor det ble framsatt krav om politiske reformer. Protestaksjonen ble møtt av sikkerhetspoliti som åpnet ild og drepte fire da de forsøkte å spre demonstrantene. Moskeen ble deretter et senter for protestene, og sykestue for sårede. Den ble stormet 23. mars.

Hendelsene i Deraa ansporet til protestaksjoner flere steder i Syria, samtidig som demonstrasjonene i Deraa fortsatte, og byen ble et senter for opprøret i dets tidlige fase. Byen ble i perioder omringet av sikkerhetsstyrker, med fortsatt beskytning og flere ofre, deriblant 17 drepte 9. juni 2012.

Deraa ble lenge kontrollert av opprørsstyrker som Free Syrian Army (FSA), og ble flere ganger angrepet av regjeringsstyrker. Deler av byen ble ødelagt. I juli 2018 tok regjeringsstyrkene tilbake kontrollen over byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.