Dennis Olsen

Faktaboks

Dennis Olsen
Født
14. april 1996
Dennis Olsen
Dennis Olsen er en norsk racerkjører som kjører for Porsche.
Av /NTB Scanpix.

Dennis Olsen er en norsk racerkjører som i 2022 ble den første nordmannen til å vinne et løp i det prestisjetunge tyske bilsportmesterskapet DTM. Siden 2016 har han kjørt for Porsche.

Bakgrunn

Olsen startet med karting allerede som seksåring og kjørte i perioden 2003 til 2012 nærmere 200 løp. Han debuterte i «singleseaters» i 2013 i de regionale Formel Renault 2.0-mesterskapene (Formula Renault 2.0 NEC og Formula Renault 2.0 ALPS). Her fikk han flere pallplasseringer og andre gode resultater.

Formula Renault 2.0

I 2014 tok Olsen steget opp i Eurocup Formula Renault 2.0. Her kjørte han i 2014 og 2015 og vant til sammen tre løp. Det var på de klassiske banene Spa-Francorchamps og Nürburgring, og på Aragon-banen i Spania. Han tok andreplassen i mesterskapet bak nederlenderen Nyck de Vries i 2014, men falt ned til åttendeplass sammenlagt i 2015.

Fabrikkfører for Porsche

Olsen ble foran 2016-sesongen tilbudt kontrakt som Porsche Junior, hvor han i 2016 kjørte i Carrera Cup Deutschland. Her ble han nummer tre sammenlagt, noe som gjør at han i 2017-sesongen rykket opp til Porsche Supercup. Denne serien kjøres på Formel 1-baner, under Formel 1-weekendene.

Sesongen 2017 ble en stor suksess for Olsen. Han vant Porsche Carrera Cup Deutschland med 6 løpsseire (av 14 løp) og ble nummer to i Porsche Supercup, med 3 løpsseire (av 11 løp). Prestasjonen i Porsche Supercup ble ekstra imponerende, da Dennis Olsen var såkalt «rookie», altså debutant.

Etter å ha hatt en «junior-kontrakt» med Porsche i to sesonger, fikk Olsen sjansen som fabrikkfører hos Porsche for 2018-sesongen. I 2018 deltok han i European Le Mans Series, hvor han, sammen med to tyske privatførere, vant det siste løpet i Portugal. I 2019 kjørte han for Porsche i GT3-klassen i diverse GT og langdistanse-serier, både i Europa, USA og Asia. Olsen vant på Bathurst-banen i Australia i februar og på Kyalami-banen i Sør-Afrika i november, og vant dermed International GT Challenge totalt. Han vant også Lime Rock-banen i USA i juli (klasseseier).

I 2022 ble Dennis Olsen den første nordmannen til å delta i DTM-serien, en av de mest prestisjetunge GT-seriene i verden. Han vant sitt første løp i serien på Spa-banen i Belgia, og kom ytterligere to ganger på seierspallen. Olsen endte på tiendeplass i serien. Dennis Olsen er fortsatt fabrikkfører for Porsche.

Utmerkelser

Dennis Olsen ble kåret til «Årets bilsportutøver» for 2017, en utmerkelse fra Norges Bilsportforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg