Faktaboks

Dennis Olsen
Født
14. april 1996
Dennis Olsen
Dennis Olsen er en norsk racerkjører som kjører for Porsche.
Av /NTB Scanpix.

Dennis Olsen er en norsk racerkjører som i 2022 ble den første nordmannen til å vinne et løp i det prestisjetunge tyske bilsportmesterskapet DTM. Siden 2016 har han kjørt for Porsche.

Bakgrunn

Olsen startet med karting allerede som seksåring og kjørte i perioden 2003 til 2012 nærmere 200 løp. Han debuterte i «singleseaters» i 2013 i de regionale Formel Renault 2.0-mesterskapene (Formula Renault 2.0 NEC og Formula Renault 2.0 ALPS). Her fikk han flere pallplasseringer og andre gode resultater.

Formula Renault 2.0

I 2014 tok Olsen steget opp i Eurocup Formula Renault 2.0. Her kjørte han i 2014 og 2015 og vant til sammen tre løp. Det var på de klassiske banene Spa-Francorchamps og Nürburgring, og på Aragon-banen i Spania. Han tok andreplassen i mesterskapet bak nederlenderen Nyck de Vries i 2014, men falt ned til åttendeplass sammenlagt i 2015.

Fabrikkfører for Porsche

Olsen ble foran 2016-sesongen tilbudt kontrakt som Porsche Junior, hvor han i 2016 kjørte i Carrera Cup Deutschland. Her ble han nummer tre sammenlagt, noe som gjør at han i 2017-sesongen rykket opp til Porsche Supercup. Denne serien kjøres på Formel 1-baner, under Formel 1-weekendene.

Sesongen 2017 ble en stor suksess for Olsen. Han vant Porsche Carrera Cup Deutschland med 6 løpsseire (av 14 løp) og ble nummer to i Porsche Supercup, med 3 løpsseire (av 11 løp). Prestasjonen i Porsche Supercup ble ekstra imponerende, da Dennis Olsen var såkalt «rookie», altså debutant.

Etter å ha hatt en «junior-kontrakt» med Porsche i to sesonger, fikk Olsen sjansen som fabrikkfører hos Porsche for 2018-sesongen. I 2018 deltok han i European Le Mans Series, hvor han, sammen med to tyske privatførere, vant det siste løpet i Portugal. I 2019 kjørte han for Porsche i GT3-klassen i diverse GT og langdistanse-serier, både i Europa, USA og Asia. Olsen vant på Bathurst-banen i Australia i februar og på Kyalami-banen i Sør-Afrika i november, og vant dermed International GT Challenge totalt. Han vant også Lime Rock-banen i USA i juli (klasseseier).

I 2022 ble Dennis Olsen den første nordmannen til å delta i DTM-serien, en av de mest prestisjetunge GT-seriene i verden. Han vant sitt første løp i serien på Spa-banen i Belgia, og kom ytterligere to ganger på seierspallen. Olsen endte på tiendeplass i serien. Olsen fortsatte i DTM i 2023 og endte på 7. plass i serien, men uten seire.

Etter 8 år som Porsche fabrikksfører, skifter Dennis Olsen arbeidsgiver fran 2024-sesongen. Han skal nå kjøre for Ford.

Utmerkelser

Dennis Olsen ble kåret til «Årets bilsportutøver» for 2017, en utmerkelse fra Norges Bilsportforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg