Formel E er den største gokart-klassen med biler som ligner Formel 1-biler.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Go-kart er et populært underholdningstilbud også for barn og ungdom.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gokart er en énseters miniracerbil drevet av en totakts- eller firetaktsmotor på opptil 250 cm3 anbrakt bak føreren. Totallengde er høyst 1,82 meter, 2,1 for den største klassen. Gokart benyttes til hastighetsløp på asfalterte baner.

Faktaboks

Uttale
gˈouka:t
Etymologi
amerikansk, egentlig ‘lekevogn, gåstol’

Sporten kalles karting og ble lansert i USA i 1956 ved å montere en gressklippermotor i en rørramme med fire hjul. Et internasjonalt sportsreglement, formel K, er oppsatt av Det internasjonale bilforbundet (FIA) og inndeler bilene i klasser etter motorstørrelse og vekt. Den internasjonale karting-kommisjonen (CIK) styrer konkurranseaktiviteten. Man konkurrerer også med minibiler på terrengbane, se crosskart.

Den minste nasjonale klassen er Formel Cadetti med motorstørrelse høyst 60 cm3 og hastighet høyst 55 km/t. Formel Cadetti Trening er en treningsklasse for barn i alderen 6–8 år. De minste nasjonale konkurranseklassene er Formel Cadetti (8–10 år), Formel Mini (fra 10 år) og Formel Junior 60 (10–15 år). Formel Yamaha (nasjonal klasse) og Formel A (internasjonal klasse) har motorstørrelse opptil 100 cm3 og minste føreralder 13 år. Den største klassen er Formel E (superkart) med motor opptil 250 cm3 og minste føreralder 18 år. Disse bilene akselererer som formel 1-biler og har toppfart opp mot 250 km/t med konkurranser på større bil- eller motorsykkelbaner.

Norge

I Norge ble den første klubben for gokart stiftet i Oslo i 1961, og den første banen ble åpnet i 1966. Norgesmesterskap er arrangert siden 1967 i ulike klasser. Fra 1978 er karting organisert som en komité i Norges Bilsportforbund (NBF). Alle biler som bygges i Norge, må godkjennes av NBF gjennom en vognlisens som følger bilen, konkurransekjørere må dessuten ha førerlisens. En bane for gokart bør være 1000–1500 meter lang, men de fleste norske baner er kortere. Det er (per 2016) omlag 40 godkjente norske baner, og over 30 medlemsklubber i NBF organiserer karting. Torgjer Kleppe vant i 1983 EM-gull og VM-sølv i formel E. Stian Sørlie ble i 2003 nordisk mester i Formel A.

Kjøring med gokart er også blitt et populært underholdningstilbud åpent for alle interesserte, også innendørs. De første norske innendørsbanene ble åpnet i Oslo i 1996.

I internasjonal sammenheng finnes det en rekke klasser sanksjonert av FIA. Det arrangeres også et verdensmesterskap i karting. Noen av verdensmesterne har senere nådd Formel 1: Riccardo Patrese (mester i 1974), Jan Magnussen (mester i 1990), Jarno Trulli (mester i 1991), Vitantonio Liuzzi (mester i 2001) og Guido van der Garde (mester i 2002).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg