Faktaboks

Den europeiske menneskerettskommisjon
Etymologi
engelsk European Commission of Human Rights

Den europeiske menneskerettskommisjon var en kommisjon som ble opprettet ved Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) i 1950, og oppløst ved en endring av konvensjonen i 1998.

Da Den europeiske menneskerettskonvensjonen ble vedtatt, ble ansvaret for å overvåke konvensjonspartenes etterlevelse av konvensjonen fordelt på tre institusjoner: Den europeiske menneskerettskommisjonen, Den europeiske menneskerettsdomstolen, og Europarådets ministerkomité.

Medlemmer

Kommisjonen bestod av like mange medlemmer som det var parter i konvensjonen. Medlemmene skulle være uavhengige eksperter som deltok i Kommisjonen i personlig egenskap, og ikke som representant for noen stat. Norske medlemmer i Kommisjonen var Paal Berg (1954-1960), Frede Castberg (1960-1970), Torkel Opsahl (1970-1984), og Gro Hillestad Thune (1984-1999).

Hovedoppgaver

Kommisjonen hadde fire hovedoppgaver: Bevisvurdering, siling, søke forlik, og realitetsbehandling. Systemet var at alle individklager etter konvensjonen ble gitt en foreløpig vurdering av Kommisjonen, som skulle vurdere om klagen skulle avvises eller realitetsbehandles. Hvis det ble besluttet at klagen ikke skulle avvises, og det ikke ble oppnådd en minnelig løsning mellom klageren og den innklagede staten, var Kommisjonens oppgave å avklare sakens faktum og å gi en ikke-bindende uttalelse om hvorvidt klagen viste at det hadde skjedd et konvensjonsbrudd eller ikke. Etter dette kunne enten Kommisjonen og/eller den innklagede staten bringe saken inn for Domstolen for en endelig avgjørelse. Hvis saken ikke ble bragt inn for Domstolen, var det opp til Ministerkomiteen å avgjøre saken.

Norge anerkjente kommisjonens kompetanse til å behandle individklagesaker i 1955.

Den europeiske menneskerettskonvensjonens overvåkingssystem ble reformert gjennom konvensjonens 11. protokoll, som ble vedtatt i 1994 og trådte i kraft 1. november 1998. Gjennom denne endringsprotokollen ble alle oppgavene til Kommisjonen overtatt av Domstolen. I henhold til endringsprotokollens artikkel 5 fortsatte Kommisjonen å fungere parallelt med Domstolen i ett år, altså frem til 1. november 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg