EUs charter om grunnleggende rettigheter er en avtale (charter) som kodifiserer de viktigste sosiale, politiske og økonomiske rettighetene til EU-borgerne og personer som bor innenfor unionens grenser. Charteret ble undertegnet og proklamert av presidentene for Europaparlamentet, Europarådet og EU-kommisjonen på Europarådets møte i Nice 7. desember 2000. Ved ikrafttredelsen av Lisboatraktaten ble charteret erklært som rettslig bindende.

Faktaboks

Også kjent som

Charter of Fundamental Rights of the European Union, CFREU, EUs pakt om grunnleggende rettigheter

I utviklingen av EU er charteret en historisk milepæl.

Innhold

Rettighetene og friheter som er forankret i charteret finnes under seks overskrifter:

Charteret tar også hensyn til nyere samfunnsutviklinger og omfatter også grunnleggende rettigheter så som databeskyttelse, garantier relatert til bioetikk og god forvaltning. Dessuten har vernet av barns rettigheter fått en særstilling i Charteret.

Når EU-domstolen tolker EU sekundærrett (forordninger og direktiver), foretas det i økende grad i lys av charteret.

Forholdet til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen

Charterer stemmer overens med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). I tilfeller hvor charteret inneholder rettigheter som følger av EMK, har disse samme betydning og omfang.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg