Faktaboks

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Forretningsadresse

Sandakervn 109/111, Oslo

Stiftet
1916
Nedlagt
1986
Annonse
Annonse for Den Norske Slipeskivefabrik fra 1917.
Annonse
Av .
Flyfoto av Den Norske Remfabrik. I forgrunn til venstre ser vi Høvding Radio.

Den Norske Slipeskivefabrik var en fabrikk i Oslo som produserte slipeskiver. Fabrikken hadde en stor produksjon med betydelig eksport. Produksjonen startet i 1916. I 1986 ble selskapet oppkjøpt av Foss Slipeskivefabrik.

Etablering

Bedriften ble etablert i 1916 i Oslo. Aksjekapitalen var på 200 000 kroner fordelt på 200 aksjer. Direktør var svensken Janne Rydström, mens den norske ingeniøren Ove Collett var selskapets administrerende direktør.

Produksjon

Produksjonen tok utgangspunkt i metoder utviklet av den svenske slipeskivefabrikken A/B Svenska Smergelskiffabriken i Höganäs. Råmaterialene derimot var norske, levert fra blant annet Arendals Smelteverk.

I 1918 ble det oppført egne arbeiderboliger tilknyttet bedriften, tegnet av arkitekten Nicolai Beer. I 1938 hadde bedriften rundt 50 ansatte.

Ulike typer slipeskiver

Den første tiden produserte fabrikken slipeskiver ut fra tre metoder:

Keramikk-metoden var resultat av at slipemidler ble blandet med leire med smeltepunkt omkring 1200–1400 grader. Slipemidlene brukt til denne metoden var sika og durubit. «Sika-skiver» var best egnet til grovere støpegods og smijern. «Durubit-skiver» derimot var best egnet for sliping av allslags stål. Begge skiver kunne anvendes til både våt- og tørrsliping.

Elastikk-metoden ble brukt til tynne og elastiske skiver. Bindemidlet var vesentlig skjellakk. Disse skivene ble oppvarmet i muffelovner til 200–300 grader. Slipestoffet var durubit. Bruksområde for disse skivene var fremst til sliping av sagblader og kapping av metallstenger.

Silikat-metoden var til produksjon av skiver for sliping av høveljern og andre eggstål. Bindemiddel var vesentlig natrium- og kaliumsilikatløsninger, med sika og durubit som slipemiddel. Disse skivene ble varmet opp til kun et par hundre grader.

Eksport og utvidelse

Annonser
Konfliktnivået på Den Norske Slipeskivefabrik synes å ha vært høyt i 1918. Den 23. mai annonserte fabrikken etter dyktige fabrikksarbeidere, samtidig som Norsk Arbeidermandsforbunds avdeling 40 advarte folk mot å søke arbeid på fabrikken da det var utsikt til konflikt.
Annonser
Av .

Produksjonen av slipeskiver førte til et stort salg innenlands, og også til en betydelig eksport til både europeiske og oversjøiske land. Under første verdenskrig hadde selskapet problemer med å skaffe råmaterialer, særlig bauxitt for fremstilling av durubit. Fabrikken ble i 1928 overtatt av et familieaksjeselskap med Alex Madsen som hovedaksjonær. Fabrikken utvidet i 1937.

Oppkjøp i 1986

I 1986 ble Den Norske Slipeskivefabrik kjøpt opp av Foss Slipeskivefabrik. Produksjonen flyttet etterpå til Fet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hoffmann, E. (1935). Merkantilt biografisk leksikon : hvem er hvem i næringslivet?, A.S Yrkesforlaget
  • H.S. (1918). «Slipning», Teknisk Ukeblad, nr. 51/1918

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg