Nicolai Beer

Faktaboks

Nicolai Beer

Nicolai Sivert Beer

født:
14. mai 1885, Oslo
død:
6. februar 1950, Oslo
Nicolai Beer var med da Arkitektforeningen i 1928 dro på studietur til Nederland for å lære mer om funksjonalistisk arkitektur. Det første Beer tegnet da han kom hjem var Industrigata 15. Typisk for funksjonalismen var for eksempel vinduene som ligger i hjørnene for å kunne ta inn lys fra to himmelretninger.
Av /Digitalt fortalt.
Lisens: CC BY SA 3.0
"Heia" i Oslo (1934), sett fra krysset Bygdøy allé/Drammensveien
Av .

Nicolai Beer var en norsk arkitekt som blant annet er kjent som en av arkitektene som brakte den funksjonalistiske byggestilen til Norge.

Beer startet egen praksis i 1914 etter studier ved École des Beaux Arts, Paris og ved Kunstakademiet i København. Han tilhørte gruppa av yngre arkitekter som ledet an i stilskiftet fra nyklassisisme til funksjonalisme i 1920-åra. Dette skiftet er særlig tydelig i regulerings- og boligplanene for Bislet Byggeselskap (1923–1933).

I tillegg til industribygg, kontorbygg og skoler kan nevnes Blindern Studenthjem i Oslo (1923–1925), som er et nyklassisistisk anlegg. Overgangen til funksjonalismen kom tydelig med boliggruppen i Professor Dahls gate 24 fra 1928. I tillegg kan nevnes bebyggelsen Heia i Drammensveien (1932).

Nicolay Beer hadde også en rekke tillitsverv i arkitektenes organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg