Faktaboks

Den

Dewen, Hor-Den, Udimu

Levetid - kommentar
fødsels- og dødsår ukjente
Den

Kong Den slår et asiatisk stammemedlem.

Den
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Den var en konge i Det gamle Egypt under det første dynasti, som regjerte ca. 2814–2772. Den etterfulgte sin far Djet på tronen i svært ung alder, og hans mor Merneith fungerte som regent inntil han ble voksen. Dens etterfølger var Anedjib.

Som sin mor og de øvrige konger av det første dynasti, ble Den gravlagt i Abydos.

Den er den kongen i det første dynasti vi vet mest om. Håndverk og arkitektur nådde nye høyder under hans regjeringsperiode, og flere nye titler tyder på endringer i statsdriften. Den doble kronen blir vanligvis regnet for å ha blitt brukt først av Den, men den kan også ha blitt brukt av hans far Djet. Kongetittelen «nswt-bity», som vanligvis oversettes «Konge over Øvre og Nedre Egypt», ble først brukt i Dens regjeringstid.

En viktig kilde til vår kunnskap om kong Den er Palermo-steinen, som forteller om kongene fram til det 5. dynasti. Der nevnes både militærkampanjer sør i Palestina, tempelbesøk, grunnlegging av et nytt tempel kalt «Gudenes Troner», og kultstatuer som ble gitt i gave til templene.

Det er funnet over 30 elitegraver fra Dens regjeringstid, både i Nordre Sakkara, Abu Rawash, Abusir og Helwan. Den eldste papyrusen som er funnet i Egypt lå i graven til Dens skattmester Hermaka. Ifølge Robert Wenke ble stillingen som skattmester opprettet av kong Den.

Det ser ut til å ha vært endel kontakt nord-østover mot Palestina i Dens regjeringstid. Kontakten kan ha bestått i både handel og krigføring.

I 2012 ble det funnet 11 treplanker fra en båt tilhørende kong Den i Abu Rawash, nordøst for Giza-platået. I 2013 ble det funnet ytterligere to planker fra en båt. Man antar at båtene skulle transportere kongen i livet etter døden. Det franske instituttet for orientalsk arkeologi i Kairo (IFAO) har drevet utgravninger i dette området i over hundre år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Wenke, Robert J. 2009: The Ancient Egyptian State. Cambridge. Cambridge University Press.
  • Wilkinson, Toby. 2000: Early Dynastic Egypt. London and New York: Routledge.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg