Demetrios Poliorketes

Faktaboks

Demetrios Poliorketes

Demetrios Beleireren

Uttale
demˈetrios Poliorketes
Født
336 fvt.
Død
283 fvt.
(årstall ikke sikre)
Bysten er en romersk kopi fra første århundre etter en gresk original fra tredje århundre fvt. Napolis nasjonale arkeologiske museum.
Av .

Artikkelstart

Demetrios I Poliorketes, «Beleireren», var konge av Makedonia fra 299 til 288 fvt. Han var sønn av Antigonos 1 Monofthalmos, «den Enøyde», og sammen med sin far kjempet han for kontrollen over Alexander den stores imperium i diadoke-krigene (etterfølgernes kriger).

Militære operasjoner

Demetrios ble født i Frygia i 336 fvt., men han fulgte sin fars flukt til Hellas etter Aleksanders den stores død. Der fikk begge to støtte fra den makedonske regenten Antipatros og Demetrios giftet seg med datteren til Antipatros Fila som senere skulle hjelpe ham til å bestige den makedonske tronen.

Selv om Demetrios første militære operasjoner mot Ptolemaios 1 Soter og Selevkos 1 Nikator var mislykkete, fortsatte Antigonos den Eneøyde å bruke ham som et redskap i sin kamp for å gjenforene Aleksanders imperium. Demetrios vant like mange kriger som han tapte. I 307 fvt. beseiret han Kassandros, tok kontroll over Athen og gjenopprettet demokratiet. Hans største triumf var over Ptolemaios' flåte i sjøslaget ved Salamis utenfor kysten av Kypros i 306 fvt. Der ble han den første kommandør noensinne som brukte artilleri montert på krigsskip for å skyte mot andre krigsskip.

Beleiringen av Rhodos ett år senere ga ham kallenavnet Poliorketes (Beleireren), men viste seg å være mislykket. Etter våpenhvilen solgte Rhodos' beboere beleiringsutstyret og brukte inntektene til å bygge en av verdens syv underverker i antikken, den kolossale bronsestatuen av solguden Helios, Kolossen på Rhodos. Kort tid etterpå ble han tilbakekalt til Frygia av sin far Antigonos den Enøyde, hvor de kjempet sammen i slaget ved Ipsos i 301 fvt. Der ble de beseiret, Antigonos ble drept og Demetrios trakk seg tilbake til Korint.

Konge av Makedonia

Selv om han tapte faren sitt imperium i Lilleasia, gjenvant han kontroll over Athen, beseiret Sparta og sikret seg kongemakten i Makedonia ved hjelp av sin første kone Fila i 294 fvt. Demetrios hadde den beste hæren og den største flåten på den tiden, men makedonerne ønsket fred og ikke krig. Derfor nektet de å bli med inn på slagmarken da hans motstandere Lysimakhos og Pyrrhos invaderte Makedonia i 288 fvt. Demetrios tapte sitt kongerike og ble tvunget til å flykte sørover. I 287 fvt. tilbød Ptolemaios 1 en fredsavtale som den impulsive hærføreren nok en gang avviste. Demetrios førte noen få leiesoldater til Lilleasia for å kjempe mot Selevkos 1. I Kikilia ble hæren hans ødelagt av pest og sult og han ble tvunget til å overgi seg til Selevkos 1 i 285 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg