DJ Kool Herc

Faktaboks

DJ Kool Herc

egentlig Clive Campbell

Født
16. april 1955, Kingston, Jamaica
DJ Kool Herc
1999.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

DJ Kool Herc, egentlig Clive Campbell, er en av de viktigste opphavsmennene bak hiphopmusikk.

Hiphopens start

DJ Kool Herc flyttet som 12-åring fra Kingston, Jamaica til bydelen Bronx i New York sammen med sine foreldre og fem søsken i 1967. Den jamaicanske innvandreren begynte få år senere med å bruke to platespillere til å blande ulike typer musikalske stilarter og uttrykk. 11. august 1973 var DJ Kool Herc både DJ og MC (Master of Ceremonies) på en fest i oppholdsrommet i en blokk med adresse 1520 Sedgwick Avenue i Bronx. Hiphop vokste frem på såkalte «block parties», fester som ble holdt i offentlige parker, basketballbaner, gater og oppholdsrom i Bronx på 1970-tallet, og DJ Kool Hercs augustfest blir ofte referert til som den konkrete starten for hiphopkulturen.

Hiphop utvikles

DJ Kool Herc, og andre afro- og karibiskamerikanske ungdommer, fortsatte utover 70-tallet med å videreutvikle hiphopmusikk ved å blande den jamaicanske musikktradisjonen toasting – en form for improvisert og poetisk skryting over musikk – med spilling, breaking og sampling av diverse amerikanske musikkstiler. Clive Campbell spilte spesielt en viktig rolle i innovasjonen av break-funksjonen. Under festene spilte DJ Kool Herc to utgaver av de samme singlene. Disse mikset han mellom å la gå og stoppe, slik kunne han utvide lengden til de instrumentale delene av sangene som var spesielt populære å danse til. Dette er en elementær del av hiphopmusikken.

Da hiphop fikk sitt kommersielle gjennombrudd på begynnelsen av 1980-tallet, hadde DJ Kool Herc mistet noe av sin lokale stjernestatus, og han ble aldri en del av den økonomiske oppturen som mange av hans likesinnede fikk oppleve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg