Faktaboks

DJ Kool Herc

egentlig Clive Campbell

Født
16. april 1955, Kingston, Jamaica
DJ Kool Herc
1999.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

DJ Kool Herc, egentlig Clive Campbell, er en av de viktigste opphavsmennene bak hiphopmusikk.

Hiphopens start

DJ Kool Herc flyttet som 12-åring fra Kingston, Jamaica til bydelen Bronx i New York sammen med sine foreldre og fem søsken i 1967. Den jamaicanske innvandreren begynte få år senere med å bruke to platespillere til å blande ulike typer musikalske stilarter og uttrykk. 11. august 1973 var DJ Kool Herc både DJ og MC (Master of Ceremonies) på en fest i oppholdsrommet i en blokk med adresse 1520 Sedgwick Avenue i Bronx. Hiphop vokste frem på såkalte «block parties», fester som ble holdt i offentlige parker, basketballbaner, gater og oppholdsrom i Bronx på 1970-tallet, og DJ Kool Hercs augustfest blir ofte referert til som den konkrete starten for hiphopkulturen.

Hiphop utvikles

DJ Kool Herc, og andre afro- og karibiskamerikanske ungdommer, fortsatte utover 70-tallet med å videreutvikle hiphopmusikk ved å blande den jamaicanske musikktradisjonen toasting – en form for improvisert og poetisk skryting over musikk – med spilling, breaking og sampling av diverse amerikanske musikkstiler. Clive Campbell spilte spesielt en viktig rolle i innovasjonen av break-funksjonen. Under festene spilte DJ Kool Herc to utgaver av de samme singlene. Disse mikset han mellom å la gå og stoppe, slik kunne han utvide lengden til de instrumentale delene av sangene som var spesielt populære å danse til. Dette er en elementær del av hiphopmusikken.

Da hiphop fikk sitt kommersielle gjennombrudd på begynnelsen av 1980-tallet, hadde DJ Kool Herc mistet noe av sin lokale stjernestatus, og han ble aldri en del av den økonomiske oppturen som mange av hans likesinnede fikk oppleve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg