CpG-øyer er områder i arvestoffet som har høy forekomst av bokstavene CG. Bokstavene representerer byggesteiner i DNA (nukleotider); C har basen cytosin og G har basen guanin festet til seg. CpG står for cytosin phosphate guanin, som betyr at det er en fosfatgruppe mellom byggesteinene C og G.

CpG-øyer og gener

Mange gener hos pattedyr har slike CpG-øyer oppstrøms for selve genet. Disse CpG-øyene gir mange muligheter for DNA-metylering, det vil si at DNA kan få festet metylgrupper til seg. Metylgrupper signaliserer at genet ikke skal slås på, og DNA-metylering er derfor en viktig faktor i regulering av gener. I visse områder i genomet, gjerne i nærheten av funksjonelle gener, er C ikke metylert i sekvensen CpG og signaliserer at genet er aktivt.

Siden CpG-øyene vanligvis ligger i nærheten av gener, har CpG-øyene spilt en viktig rolle som verktøy for lokalisering av gener i human genomprosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg