Faktaboks

ICA

ICA Gruppen AB fra 2013

Etymologi

forkortelse for Inköpscentralernas Aktiebolag

Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

ICA er et svensk næringsmiddelkonsern med blant annet dagligvarehandel i Sverige og Baltikum samt apotek-, eiendoms- og bankvirksomhet. Selskapet har utspring i en virksomhet startet i Västerås i 1917 av Hakon Swenson.

ICA Gruppens virksomheter deles opp i de fem forretningsområdene ICA Sverige, Rimi Baltic, ICA Real Estate, ICA Bank og Apotek Hjärtat. I 2021 hadde konsernet en omsetning på cirka 128 milliarder svenske kroner.

I Sverige er ICA-kjeden landets ledende aktør innenfor dagligvarebransjen med omtrent 1300 butikker, som utgjør en markedsandel på cirka 36 prosent. Kjedens matbutikker i Sverige drives under de fire konseptene Maxi ICA Stormarknad, ICA Kvantum, ICA Supermarket og ICA Nära.

Historikk

ICA sine røtter strekker seg tilbake til 1917 da selskapet AB Hakon Swenson, også kjent som Hakonbolaget, ble dannet av Hakon Swenson for å etablere et samarbeid mellom selskaper med virksomhet innen detalj- og grossisthandel, hvor detaljisten også kunne bli medeier. I 1918 åpnet han sitt første kontor i Västerås, på Sundins Snusfabrik. To år senere, i 1920, introduserte Hakonbolaget sine to første varemerker for kaffe, Luxus og Aroma.

ICA AB og veien til markedsledende posisjon

Selskapet ICA AB ble etablert i 1938 og baserte seg på Swensons idé om å organisere virksomheten til de fire allerede etablerte innkjøpssentralene Hakonbolaget; EOL, et selskap etablert i 1847 som Ekström & Leffler AB; ESSVE (SV), et selskap etablert i 1922 som Svenska Varor; og Nordsvenska, et selskap etablert i 1938 som Nordsvenska Köpmanna AB, sammen i ett større selskap. To år etter dannelsen av ICA, i 1940, startet selskapet med egenimport av frukt og grønnsaker til virksomheten. Samme år dannes ICA-handlarnas Förbund.

I 1964 ble det enighet mellom ICAs innkjøpssentraler om en felles logo, nemlig ICA-logoen, som i nyere tid er blitt et av de største varemerkene i Sverige. I 1965 tok Hakonbolaget over virksomheten til Nordsvenska, før ICA allerede året etter, i 1966, var blitt markedsledende innen dagligvaredrift i Sverige. En viktig faktor for selskapets suksess var utviklingen og bebyggelse av boligområder, hvor ICA fikk muligheten til å åpne flere dagligvareforretninger.

Omorganisering

ICA sin forretningsmodell la opp til at kjøpmennene selv skulle eie butikkene, noe som krevde at den enkelte kjøpmann måtte stille opp med oppstartskapital. For å gjøre det enklere for nye kjøpmenn å etablere butikker, dannet ICA i 1972 det som i senere tid omtales som ICA-avtalen. Avtalen gikk ut på at et av de tre regionale ICA-selskapene, tidligere omtalt som selskapets innkjøpssentraler, ICA Eol, SV og Hakon, ved opprettelse av driftsselskapet eide 91 prosent, mens kjøpmannen eide 9 prosent av virksomheten. Gjennom denne løsningen kunne ICA dekke eventuelle tap fra driften ved hjelp av konsernbidrag. Etter hvert som butikken fikk overskudd, kunne kjøpmennene betale tilbake det dekkede tapet til det regionale ICA-selskapet. Når alt var tilbakebetalt, fikk kjøpmennene kjøpe en større andel av driftsselskapet.

I den opprinnelige ICA-avtalen var butikken bundet til å dele overskuddet med det regionale selskapet i ti år frem i tid samt tilby virksomheten til ICA ved et eventuelt salg. ICA-avtalen er fortsatt i bruk i nyere tid, selv om det er gjort noen endringer.

I 1989 ble det vedtatt og bestemt en stor omorganisering i konsernet. Omorganiseringen ble omtalt som ICA 90 og ble starten på en viktig endringsprosess for virksomheten, blant annet med introduksjon av et nytt IT-system. Omorganiseringen førte også til at virksomheten til EOL, SV og Hakon, de tre gjenværende innkjøpssentralene, ble samlet under det nye selskapet ICA Handlarnas AB.

Eierskapsendringer

I 1992 overtok ICA Handlarnas AB deler av eierskapet i det norske selskapet Hagen-gruppen, som blant annet inkluderte Rimi-kjeden. Samme år byttet selskapet navn til Hakon Gruppen. ICA Handlarnas AB og Hakon Gruppens virksomheter ble fusjonert i 1998 under ett moderselskap, ICA AB.

I 2000 fikk moderselskapet navnet ICA Ahold, der det nederlandske selskapet Royal Ahold var medeier fra 2000 til 2013. Stein Erik Hagen, gjennom investeringsselskapet Canica, hadde en eierandel i ICA Ahold på 20 prosent i 2000. Samme år dannes ICA Förbundet Invest AB, kjent som Hakon Invest fra 2005, som på tidspunktet eide 30 prosent av selskapet. I 2003 skiftet ICA Ahold navn til ICA og Hakon Gruppen til ICA Norge, før Hagen i 2004 solgte sin eierandel i konsernet til Royal Ahold. Etterfulgt av dette hadde det nederlanske selskapet 60 prosent eierskap, mens ICA Förbundet Invest, som endret navn til Hakon Invest, hadde 40 prosent eierskap i ICA. Hakon Invest ble børsnotert i 2005.

Selskapet Hakon Invest endret navn til ICA Gruppen i mai 2013, ettersom Hakon Invest samme år kjøpte ut Royal Ahold sin aksjeandel i dagligvarekjeden. Hakon Invest og det daværende ICA AB sine driftsaktiviteter ble på dette tidspunktet sammenslått.

I 2022 ble de børsnoterte aksjene i ICA Gruppen kjøpt opp av Murgröna Holding AB, som igjen eies av ICA-handlarnas Förbund, med 87 prosent, og AMF Pensionsförsäkring AB, med 13 prosent. Selskapet ble etter oppkjøpet tatt av Stockholm-børsen.

ICA i Norge

Den første ICA-butikken i Norge, ICA Supermarked, ble åpnet i 1993 på Linderud i Oslo. Butikkjeden MAXI, som ble etablert i Norge i 1985, ble kjøpt opp av Hakon Gruppen i 1996, endret navn til ICA MAXI i 2005 og ble nedlagt i 2012. Unntaket var butikken i Porsgrunn som ble nedlagt rundt nyttårstider i 2015.

ICA Norge ble solgt til Coop i 2014, som medførte at både ICA- og Rimi-butikkene ble omprofilert og underlagt Coop-kjedens varemerke og drift. Butikkjeden Matkroken, som også var eid av ICA Norge, ble etter oppkjøpet driftet videre som eget butikkonsept. Ved oppkjøpstidspunktet var det cirka 550 butikker som inngikk i avtalen. I 2016 ble den siste norske Rimi-butikken omprofilert til Coop-butikk.

ICA Gruppens virksomhet i Baltikum

Den første Baltikum-baserte Rimi-butikken ble åpnet i 1997. Selskapet Rimi Baltic AB ble dannet av Kesko og ICA i 2005 som et joint venture-prosjekt. Allerede året etter, i 2006, tok ICA over aksjene til Kesko i selskapet, og da med merkevarer som blant annet Rimi Supermarket, Rimi Hypermarket, Supernetto og Säästumarket.

Rimi-kjedens butikker eksisterer og driftes fortsatt i Baltikum-landene Estland, Latvia og Litauen og driftes gjennom og eies av Rimi Baltic og ICA Gruppen AB. Butikkjeden drives under forretningskonseptene og navnene Rimi Express, Rimi Hyper, Rimi Super og Rimi Mini.

Andre virksomhetsområder

I 2001 startet næringsmiddelkonsernet ICA Bank-virksomheten, som tilbyr finansielle tjenester til privat- og bedriftskunder. Fra 2015 har de også, gjennom ICA Bank-datterselskapet ICA Forsikring, tilbudt forsikringer for blant annet hus, fritidsboliger, båter, biler, privatpersoner og så videre.

Fra 1990 hadde ICA Gruppen også virksomhet innen distribusjon til storkjøkken og restauranter gjennom selskapet ICA Meny AB, tidligere kjent som Menyföretagen AB. Selskapet ble i 2006 solgt til Nordic Capital, et svensk investeringsselskap etablert i 1989 i Stockholm. Etter oppkjøpet endret ICA Meny AB navn til Menigo Foodservice AB.

ICA drev fra 2010 Cura apoteket, og i januar 2015 ble oppkjøpsprosessen av Apotek Hjärtat AB fullført. Etterfulgt av dette ble apotekene slått sammen til Apotek Hjärtat og har med dette en markedsandel på cirka 31 prosent med omtrent 390 butikker i Sverige. Markedsandelen gjør ICA Gruppen også til en av landets største apotek-aktører, i tillegg til posisjonen som ledende dagligvareaktør.

I tillegg til sin øvrige virksomhet har selskapet ved flere anledninger hatt eierskap innenfor andre forretningsområder. Blant annet hadde selskapet et eierskap i Ellos, et postordreselskap, fra 1988 til 1991, og i Kjell & Company, en svensk forhandler innen blant annet forbrukerelektronikk, fra 2006 til 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg