Concentus Musicus Wien

Artikkelstart

Concentus Musicus Wien er et østerriksk instrumentalensemble, grunnlagt i 1953 av cellisten Nikolaus Harnoncourt som opprinnelig også spilte gambe i ensemblet. Hans kone, fiolinisten Alice Harnoncourt, ble konsertmester, en stilling hun hadde frem til 1983. Musikerne ble hentet blant Harnoncourts kolleger i Wiener Symphoniker.

Faktaboks

Uttale
concˈentus mˈusicus

Ensemblet ble ledet av Harnoncourt til 2015; kunstnerisk leder siden da er cembalisten Stefan Gottfried.

Concentus Musicus Wien regnes som den første betydningsfulle forkjemper for en autentisk fremføringspraksis, særlig innenfor barokkmusikk (se også tidligmusikk). Man bruker gamle instrumenttyper (i original eller kopi) og arbeider for at særlig barokkmusikk skal fremføres med sin opprinnelige klang og frasering.

Dets hjemmearena er Musikverein i Wien. Det har også jevnlig medvirket ved fremførelser av barokkoperaer, blant annet ved Festspillene i Salzburg og ved Theater an der Wien, og har gjort tradisjon av sin årlige medvirkning ved Styriarte-festivalen i Stainz.

Historikk

Etter etableringen i 1953 brukte musikerne de første årene på kildestudier. De holdt sin første konsert i mai 1957 i Palais Schwarzenberg i Wien, og hadde flere konsertserier her frem til 1962. Fra 1962 til 1971 spilte de oftest i Mozartsalen i Wiener Konzerthaus.

Ensemblet gjennomførte flere turneer i Europa og Amerika. De ble kjent over hele verden for sine fremførelser av barokkmusikk, og har siden utvidet repertoaret til også å omfatte andre epoker.

Fra 1962 spilte ensemblet inn et stort antall plater der komponister som Johann Sebastian Bach og Claudio Monteverdi var sentrale. Ensemblet var blant annet med på å spille inn alle Bachs kantater 1970–1989 (i samarbeid med Gustav Leonhardt) for selskapet Teldec.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg