Churchill (stridsvogn)

Churchill stridsvogn
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Churchill var en britisk tung stridsvogn og en av de viktigste britiske stridsvognene brukt under andre verdenskrig.

Faktaboks

Også kjent som

A22

Historie

Produksjonen av Churchill ble ledet av Vauxhall, og de første stridsvognene ble levert til den britiske hæren fra juni 1941. I alt ble 5640 Churchill stridsvogner produsert. Churchill ble første gang brukt i kamp i det katastrofale raidet på Dieppe i august 1942, men ble senere brukt med større hell i Nord-Afrika og i Italia.

346 Churchill stridsvogner ble sendt til Sovjetunionen, hvorav omkring 280 kom frem, og fra 1942 til 1944 ble stridsvognen brukt av den røde armé i de fleste større slag på Østfronten.

Den tykke pansringen gjorde Churchill egnet for bruk som blant annet ingeniørvogn og bergingsvogn, og en rekke forskjellig militære kjøretøy ble utviklet med den som utgangspunkt. Blant de mest kjente er flammekastervognen Churchill Crocodile, ingeniørvognen Churchill AVRE og broleggervognen Chruchill Bridgelayer.

Spesifikasjoner

Varianten Churchill IV var utstyrt med en bensinmotor med en ytelse på 350 hestekrefter. Stridsvognen var utrustet med en rifleløpet sekspunds (57-millimeter) kanon, enten av kaliber L/43 eller L/50, og tre mitraljøser.

  • vekt: 39,6 tonn
  • lengde: 7,67 meter
  • pansring: 16–104 millimeter
  • toppfart: 25 kilometer i timen
  • rekkevidde: 193 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg