En restaurert Valentine IX stridsvogn ved Bovington Tank Museum, Dorset.

av Colin Main. Gjengitt med tillatelse

Valentine, eg. Tank, Infantry, Mk III, Valentine, britisk stridsvogn brukt under den annen verdenskrig. Valentine var den britiske stridsvognen som ble produsert i høyest antall under den annen verdenskrig. De første Valentine stridsvognene ble levert den britiske hæren i slutten av 1940, og den spilte en viktig rolle i krigen i Nord-Afrika. Et betydelig antall ble og levert til Sovjetunionen. I alt ble 8275 Valentine stridsvogner produsert frem til 1944.

Valentine ble produsert i 11 forskjellige hovedvarianter som varierte i forhold til blant annet bestykning, motor, tårn og mannskap. Hovedbestykningen bestod av enten en topunds kanon (Valentine I - VII), en sekspunds kanon (Valentine VIII - X) eller, som i den siste varianten Valentine XI, en 75 mm kanon. En del av de som ble levert til Sovjetunionen ble der utstyrt med en 76,2 mm kanon. Eksempelvis var en Valentine VIII utstyrt med en sekspundskanon, en GMC sekssylindret vannavkjølt dieselmotor med en ytelse på 130 hk, hadde et mannskap på tre og veide 17,5 tonn.

En rekke spesialiserte varianter av Valentine ble og produsert, og chassiset ble brukt som grunnlag for det selvdrevne artilleriet Bishop og panserjageren Archer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.