Valentine er en britisk stridsvogn som ble brukt under andre verdenskrig. Valentine var den britiske stridsvognen som ble produsert i høyest antall under krigen, og de fleste britiske stridsvognene som ble levert til Sovjetunionen var av denne typen.

De første Valentine stridsvognene ble levert den britiske hæren i slutten av 1940, og den spilte en viktig rolle i krigen i Nord-Afrika. I alt ble 7260 Valentine stridsvogner produsert frem til 1944, hvorav 1420 i Canada. Av disse ble 3665 sendt til Sovjetunionen. 

Valentine ble produsert i elleve forskjellige hovedvarianter som varierte i forhold til blant annet bestykning, motor, tårn og mannskap. Hovedbestykningen bestod av enten en topunds kanon (Valentine I–VII), en sekspunds kanon (Valentine VIII–X) eller, som i den siste varianten Valentine XI, en 75-millimeter kanon. En del av de som ble levert til Sovjetunionen ble der utstyrt med en 76,2-millimeter kanon.

I tillegg til stridsvogner ble en brolegger basert på Valentine også produsert, og chassiset ble brukt som grunnlag for det selvdrevne artilleriet Bishop og panserjageren Archer.

Varianten Valentine IX var utrustet med en sekspunds kanon, og var utstyrt med en GMC sekssylindret vannavkjølt dieselmotor med en ytelse på 130 hestekrefter.

  • Vekt: 17,5 tonn
  • Lengde: 5,92 meter inkludert kanonløp
  • Pansring: 8–65 millimeter
  • Mannskap: 3

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.