Valentine

Valentine stridsvogn brukt av Sovjetunionen under andre verdenskrig
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Valentine var en britisk stridsvogn som ble brukt under andre verdenskrig. Det var den britiske stridsvognen som ble produsert i høyest antall under krigen, og de fleste britiske stridsvognene som ble levert til Sovjetunionen, var av denne typen.

Historie

De første Valentine-stridsvognene ble levert den britiske hæren i slutten av 1940, og den spilte en viktig rolle i krigen i Nord-Afrika. I alt ble 7260 Valentine-stridsvogner produsert frem til 1944, hvorav 1420 i Canada. Av disse ble 3665 sendt til Sovjetunionen.

Valentine ble produsert i elleve forskjellige hovedvarianter som varierte i forhold til blant annet bestykning, motor, tårn og mannskap. Hovedbestykningen bestod av enten en topunds kanon (Valentine I–VII), en sekspunds kanon (Valentine VIII–X) eller, som i den siste varianten Valentine XI, en 75-millimeter kanon. En del av dem som ble levert til Sovjetunionen, ble der utstyrt med en 76,2-millimeter kanon.

I tillegg til stridsvogner ble en brolegger basert på Valentine også produsert, og chassiset ble brukt som grunnlag for det selvdrevne artilleriet Bishop og panserjageren Archer.

Spesifikasjoner

Varianten Valentine IX var utrustet med en sekspunds kanon, og var utstyrt med en GMC sekssylindret vannavkjølt dieselmotor med en ytelse på 130 hestekrefter.

  • Vekt: 17,5 tonn
  • Lengde: 5,92 meter inkludert kanonløp
  • Pansring: 8–65 millimeter
  • Mannskap: 3

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg