Faktaboks

Offisielt navn
Christiania Actie-Ølbryggeri
Også kjent som

Aktiebryggeriet i Oslo

Stiftet
1875
Nedlagt
1939
Ølbryggeri

Christiania Actie-ølbryggeri i 1926, da det byttet navn til Aktiebryggeriet i Oslo.

Christiania Actie-Ølbryggeri var et bryggeri som ble etablert i Christiania (Oslo) i 1875. I årene rundt 1900 var det et av byens største ølbryggerier. Det ble oppløst i 1939.

Etablering

Annonse

Annonse for Christiania Actie-ølbryggeri fra 1901.

Annonse
Av .

I 1872 ble interessenter invitert til etableringen av et aksjeselskap som ønsket å starte et stort og moderne bryggeri. I 1873 ble de videre invitert til generalforsamling på Børsen i hovedstaden med hensikt om å tegne aksjer i Christiania Actie-Ølbryggeri. Initiativet viste seg vellykket da aksjekapitalen på 200 000 spesidaler raskt ble fulltegnet. I 1875 ble firmaet registrert hos Christiania magistrat.

Bryggeriet ble planlagt av den tyske bryggerieksperten ingeniør A. Eieckel i Chemnitz. Det ble konstruert og bygd fra første stund som et stort, moderne og hensiktsmessig bryggeri med stor bygningsmasse tilpasset alle nødvendige prosesser. Anlegget ble videre bygd ut og modernisert slik at det i 1913 var på over 30 000 kvadratmeter.

Christiania Actie-Ølbryggeri produserte også mineralvann.

Anleggets organisering og funksjonalitet

Anlegget var organisert i fløyer som hang sammen som leddene i bryggeriprosessen: Fra malteriet på fem etasjer med hvelvede kjellerlagre, til brygghuset i midtbygningene mot Åkebergveien, fra brygghus til gjærhus, fra gjærhus til lager. Lageret kunne i 1913 lagre over 2 millioner liter. Etter lagringen ble ølet tatt til pasteuriseringsanlegget og endelig tapperiet. I tillegg var det et eget maskinhus med dampmaskiner og senere elektriske motorer.

bryggeri
Ølflaskene blir kontrollert etter de er blitt satt i ølkasser og før de skal sendes ut til kundene. Fotografiet er fra 1926, da bryggeriet byttet navn til Aktiebryggeriet i Oslo.

Omsetningssvikt, konkurranse og nedleggelse

I 1925 skiftet bryggeriet navn til Aktiebryggeriet i Oslo. Ellers var 1920-årene var preget av omsetningssvikt og stor konkurranse mellom de fire største bryggeriene i Oslo. I 1930 ble de fire enige om å avløse priskrig og kundekapring med prissamarbeid og kvotefordeling.

Aktiebryggeriet i Oslo ble oppløst i 1939.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Killengreen, Chr. P. (1926). Den Norske bryggeriforening: Jubilæumsskrift i anledning foreningens 25 aars bestaaen. 18de november 1901 – 18de november 1926, Centraltrykkeriet

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg