Faktaboks

Jonas Abrahamsen

Grenlandsplogen

Født
20. september 1995, Skien, Telemark
Virke
Landeveissyklist
Abrahamsen står på en pall med en rødprikket trøye på.
Jonas Abrahamsen på podiet med klatretrøya etter tredje etappe av Tour de France 2024.
Foto av Jonas Abrahamsen
Av /Reuters/NTB.

Jonas Abrahamsen er en norsk landeveissyklist som sykler for det norske profflaget Uno-X Mobility. Han er en allround-syklist som hevder seg best i de flate og småkuperte sykkelrittene.

Etapperitt

Jonas Abrahamsen
Jonas Abrahamsen på fjerde etappe av Tour of the Alps i 2023.
Jonas Abrahamsen
Av /NTB.

Abrahamsen ledet klatrekonkurransen i de elleve første etappene av Frankrike rundt i 2024. I andre etappe kom han på andreplass, og han tok dermed også den grønne poengtrøya som han beholdt til femte etappe. Han er den første norske rytter noensinne i klatretrøya.

Abrahamsen tok en etappeseier i det polske etapperittet Tour of Malopolska i 2020 og en tredjeplass på tredje etappe av Frankrike rundt i 2023. Abrahamsen har også to sjetteplasser fra det norske endagsrittet Sundvolden Grand Prix, i henholdsvis 2018 og 2019.

Ryttertype

I unge år var Abrahamsen en lettere rytter som var sterkest i lange motbakker, men tidlig i seniorkarrieren prioriterte han etter hvert eksplosivitet og fart for å kunne hevde seg i flere typer ritt. Hans offensive kjørestil ga ham tilnavnet Grenlandsplogen, da han ofte ligger i front på hovedfeltet og «pløyer vei». Selv om han la på seg rundt 20 kilo, er han fremdeles en sterk rytter i kortere motbakker.

I januar 2023 veltet Abrahamsen i høy hastighet under trening og ble liggende livløs på bakken i flere minutter. Støtteapparat og lagkamerater var raskt på stedet og oppdaget at han hadde svelget tungen. Etter noen timer på sykehus ble han utskrevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg