Faktaboks

Christian Jacobsen Drakenberg
Født
18. november 1626, Skee, Båhuslen, Norge (nå Bohuslän, Sverige)
Død
9. oktober 1772, Århus, Danmark
Levetid - kommentar
Fødselsår kan ikke bekreftes og stemmer etter all sannsynlighet ikke. Drakenberg ble trolig født omkring 1665–1670.
Virke
Sjømann
Familie

Foreldre: Ifølge hans egne opptegnelser Jacob Drakenberg og Margrete Elisabeth Juul.

Gift 27.7.1737 med enken Maren Michelsdatter Bagge (ca. 1677–ca. 1740).

Christian Jacobsen Drakenberg

Maleri 1758. På bildet skal Drakenberg angivelig være 132 år gammel! Bergen Billedgalleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon.

Christian Jacobsen Drakenberg
Av /※.

Christian Jacobsen Drakenberg var en norsk sjømann, i sin tid kjent over hele Norden på grunn av sin høye alder og sitt eventyrlige liv. Han skal etter egen påstand ha blitt nesten 146 år gammel.

Biografi

Fra 13-årsalderen fór Drakenberg til sjøs, deltok som underoffiser i marinen i krigene mot Sverige i siste halvdel av 1600-tallet. I 1694 ble han tatt til fange av algeriske sjørøvere og solgt som slave, men klarte å rømme i 1710. Deretter gikk han, 84 år gammel, igjen inn i den danske marinen og deltok i den store nordiske krig. Sine siste år tilbrakte han i Århus.

Ettertidens vurdering

Senere historisk forskning har ikke kunnet bekrefte fullt ut flere opplysninger i Drakenbergs biografi, og har reist tvil om riktigheten av hans høye alder.

I 1774 utkom Den ældgamle Nordmand C. J. Drakenbergs Levneds-Beskrivelse og Liigprædiken, en bok som ble populær og som har bidratt til sagndannelsen omkring ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg