Nicolas Poussin

Faktaboks

Nicolas Poussin
uttale:
pusˈɛ
født:
juni 1594
død:
19. november 1665

Mens Moses var på fjellet og fikk lovens tavler, støpte israelittene en gullkalv og danset omkring den og tilbad den som sin Gud. Begrepet dansen rundt gullkalven brukes i vår tid, i overført betydning, som betegnelse på åndløs dyrkelse av materielle goder.

Nicolas Poussin. Bakkanal, 1630-årene. Oljemaleri, 100 x 142 cm. National Gallery, London.

Bakkanal
Av .

Nicolas Poussin, en sentral skikkelse innen klassisk barokk, fikk stor betydning for fransk malerkunst, idet han la grunnlaget for den klassiske tradisjon. Diana og Endymion. Institute of Arts, Detroit.

Diana og Endymion
Av .

Nicolas Poussin var en fransk maler og den sentrale skikkelse innen klassisk barokk.

I 1612 drog han fra Normandie til Paris hvor han først arbeidet hos nederlenderen Ferdinand Elle og deretter deltok i utsmykningen av Luxembourgpaleet. I 1624 drog han til Roma og vant etterhvert en sterk posisjon. I 1640 ble han kalt til hoffmaler i Paris, men vendte på grunn av de franske kollegers misunnelse og intriger tilbake til Roma i 1642 og ble der resten av livet.

Fra tiden før 1624 kjenner man få arbeider av Poussin, først og fremst noen pennetegninger til Ovids metamorfoser, de såkalte Adone-tegninger (Windsor). I den første tiden i Roma var han spesielt opptatt med studier, særlig av antikken og Rafael, som for ham representerte de store kunstidealer. Inspirerende betydning for ham fikk også Carraccienes kunstsyn slik som Domenico Zampieri realiserte det, og etter hvert også Tizians frodige kolorisme. Ved en sammensmeltning av disse impulser skapte Poussin en klassisistisk kunst som er helstøpt, harmonisk og avbalansert, med hovedvekten ofte lagt på komposisjon og tegning.

Hans første store verk var Den hellige Erasmus' martyrium for Peterskirken (1629, nå Vatikanmuseet). Etter hvert fulgte blant annet Dikterens inspirasjon (1636–1638, Louvre), Et in Arcadia ego (Louvre), og Elieser og Rebecca. Senere arbeider var for eksempel Sabinerinnenes rov, Evdamidas' testamente (København), den allegoriske serie De 7 sakramenter (1635–1642) og en rekke landskaper.

Poussin fikk enorm betydning for den følgende franske kunstutvikling, idet han la grunnlaget for den klassiske tradisjon som fører over Jacques Louis David og Jean Ingres til Paul Cézanne og Georges Seurat.

Les mer i store norske leksikon

Litteratur

  • Friedlaender, Walter: Nicolas Poussin : A New Approach, 1964. Finn boken
  • Verdi, Richard: Nicolas Poussin, 1594-1665, 1995. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg