Nicolas Poussin

Faktaboks

Nicolas Poussin
Uttale
pusˈɛ
Født
juni 1594
Død
19. november 1665

Dansen rundt gullkalven av Nicolas Poussin. Mens Moses var på fjellet og fikk lovens tavler, støpte israelittene en gullkalv og danset omkring den og tilbad den som sin Gud. Begrepet «dansen rundt gullkalven» brukes i vår tid i overført betydning, som betegnelse på åndløs dyrkelse av materielle goder.

Nicolas Poussin var en sentral skikkelse innen klassisk barokk og fikk stor betydning for fransk malerkunst, idet han la grunnlaget for den klassiske tradisjonen. Diana og Endymion. Institute of Arts, Detroit

Diana og Endymion
Av .

Artikkelstart

Nicolas Poussin var en fransk maler og den sentrale skikkelsen innen klassisk barokk.

I 1612 dro han fra Normandie til Paris, hvor han først arbeidet hos nederlenderen Ferdinand Elle og deretter deltok i utsmykningen av Luxembourgpaleet. I 1624 dro han til Roma og vant etterhvert en sterk posisjon. I 1640 ble han kalt til hoffmaler i Paris, men vendte på grunn av de franske kollegaenes misunnelse og intriger tilbake til Roma i 1642 og ble der resten av livet.

Fra tiden før 1624 kjenner man få arbeider av Poussin, først og fremst noen pennetegninger til Ovids metamorfoser, de såkalte Adone-tegningene (Windsor). I den første tiden i Roma var han spesielt opptatt med studier, særlig av antikken og Rafael, som for ham representerte de store kunstidealene. Inspirerende betydning for ham fikk også Carraccienes kunstsyn slik som Domenico Zampieri realiserte det, og etter hvert også Tizians frodige kolorisme. Ved en sammensmeltning av disse impulsene skapte Poussin en klassisistisk kunst som er helstøpt, harmonisk og avbalansert med hovedvekten ofte lagt på komposisjon og tegning.

Hans første store verk var Den hellige Erasmus' martyrium for Peterskirken (1629, nå Vatikanmuseet). Etter hvert fulgte blant annet Dikterens inspirasjon (1636–1638, Louvre), Et in Arcadia ego (Louvre) og Elieser og Rebecca. Senere arbeider var for eksempel Sabinerinnenes rov, Evdamidas' testamente (København), den allegoriske serien De 7 sakramenter (1635–1642) og en rekke landskaper.

Poussin fikk enorm betydning for den følgende franske kunstutviklingen, idet han la grunnlaget for den klassiske tradisjonen som fører over Jacques Louis David og Jean Ingres til Paul Cézanne og Georges Seurat.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Friedlaender, Walter: Nicolas Poussin : A New Approach, 1964. Finn boken
  • Verdi, Richard: Nicolas Poussin, 1594-1665, 1995. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg