Faktaboks

Charles Barkley

Charles Wade Barkley

Født
20. februar 1963, Leeds, Alabama, USA
Charles Barkley
"Sir Charles" ble tatt ut på NBA All Star-laget 11 ganger og var en del av "The Dream Team" som vant OL-gull i 1992

Charles Barkley er en tidligere basketballspiller fra USA, med posisjonen power forward. Barkley spilte for flere NBA-lag og det amerikanske landslaget. Han er en av NBA-historiens beste spillere, og vant to OL-gull med USA.

Barkley spilte i NBA i 16 år og var en av ligaens beste spillere. I løpet av karrieren spilte han for Philadelphia 76ers, Phoenix Suns og Houston Rockets. Barkley var kjent for sin fysikk og allsidighet, og han var god i både angrep og forsvar. Han var en kontroversiell figur både på og utenfor banen, blant annet kom han stadig i konflikter med sine lagkamerater. I løpet av sin karriere ble han tatt ut på NBAs All Star-lag 11 ganger og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i 1993. I anledning NBAs 75 års-jubileum i 2021 ble han kåret til en av de 75 beste spillerne gjennom tidene.

Barkley spilte over 1000 NBA-kamper og scoret i snitt 22,1 poeng per kamp før han la opp i 2000. Han er én av seks spillere i NBA-historien som har minst 20 000 poeng, 10 000 returer og 4000 målgivende pasninger. Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain og Tim Duncan er de blant øvrige som har nådd denne milepælen.

Barkley var en del av «The Dream Team», landslaget fra USA som vant OL-gull i Barcelona i 1992. Fire år senere vant han sitt andre OL-gull da USA vant på hjemmebane under OL i Atlanta i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg