Charles Barkley

Faktaboks

Charles Barkley

Charles Wade Barkley

Født
20. februar 1963, Leeds, Alabama, USA
"Sir Charles" ble tatt ut på NBA All Star-laget 11 ganger og var en del av "The Dream Team" som vant OL-gull i 1992

Artikkelstart

Charles Barkley er en tidligere basketballspiller fra USA, med posisjonen power forward. Barkley spilte for flere NBA-lag og det amerikanske landslaget. Han er en av NBA-historiens beste spillere, og vant to OL-gull med USA.

Barkley spilte i NBA i 16 år og var en av ligaens beste spillere. I løpet av karrieren spilte han for Philadelphia 76ers, Phoenix Suns og Houston Rockets. Barkley var kjent for sin fysikk og allsidighet, og han var god i både angrep og forsvar. Han var en kontroversiell figur både på og utenfor banen, blant annet kom han stadig i konflikter med sine lagkamerater. I løpet av sin karriere ble han tatt ut på NBAs All Star-lag 11 ganger og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i 1993. I anledning NBAs 75 års-jubileum i 2021 ble han kåret til en av de 75 beste spillerne gjennom tidene.

Barkley spilte over 1000 NBA-kamper og scoret i snitt 22,1 poeng per kamp før han la opp i 2000. Han er én av seks spillere i NBA-historien som har minst 20 000 poeng, 10 000 returer og 4000 målgivende pasninger. Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain og Tim Duncan er de blant øvrige som har nådd denne milepælen.

Barkley var en del av «The Dream Team», landslaget fra USA som vant OL-gull i Barcelona i 1992. Fire år senere vant han sitt andre OL-gull da USA vant på hjemmebane under OL i Atlanta i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg