Cecilie Christine Schøller var en norsk forretningskvinne og godseier. Hun er kjent for å ha oppført Stiftsgården i Trondheim.

Schøller ble født i Tønsberg i 1720. Som datter av offiseren Johan Frederik Frølich flyttet hun med til Trondheim da faren i 1740 ble utnevnt til kommanderende general nordafjells. To år senere ble hun gift med stiftamtmann Stie Schøller og dermed en del av den grunnrike Schøller-familien. Gjennom ektemannen kom hun i kontakt med miljøet rundt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, og som enke tilgodeså hun selskapet med store bokgaver. Hun fortsatte også mannens næringsvirksomhet, blant annet sagbruk og handel, og i 1777 fikk hun rangtittelen geheimerådinne. Etter flere lange utenlandsopphold flyttet hun i 1783 til København for godt.

Fru Schøllers ry i samtid og ettertid knytter seg først og fremst til det enorme trepalé, Nordens største sådanne, som hun 1774–78 lot reise ved Munkegata i Trondheim – Stiftsgården. Stiftsgården ble reist som et representasjonsanlegg, mens fruen selv bodde i et mer beskjedent byhus. I 1800 ble Stiftsgården solgt av fru Schøllers dattersønn til staten og er siden 1906 byens offisielle kongebolig. I nyere tid har fru Schøller fått et byhotell i Trondheim oppkalt etter seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.