Cecilie Christine Schøller

Faktaboks

Cecilie Christine Schøller
Sidsel Kirstine Schøller
Født
16. mars 1720, Tønsberg
Død
19. april 1786, København, Danmark

Maleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Cecilie Christine Schøller
Av /※.

Artikkelstart

Cecilie Christine Schøller var en norsk forretningskvinne og godseier. Hun er kjent for å ha oppført Stiftsgården i Trondheim.

Schøller ble født i Tønsberg i 1720. Som datter av offiseren Johan Frederik Frølich flyttet hun med til Trondheim da faren i 1740 ble utnevnt til kommanderende general nordafjells. To år senere ble hun gift med stiftamtmann Stie Schøller og dermed en del av den grunnrike Schøller-familien. Gjennom ektemannen kom hun i kontakt med miljøet rundt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, og som enke tilgodeså hun selskapet med store bokgaver. Hun fortsatte også mannens næringsvirksomhet, blant annet sagbruk og handel, og i 1777 fikk hun rangtittelen geheimerådinne. Etter flere lange utenlandsopphold flyttet hun i 1783 til København for godt.

Schøllers ry i samtid og ettertid knytter seg først og fremst til det enorme trepaleet, Nordens største sådanne, som hun i 1774–1778 lot reise ved Munkegata i Trondheim – Stiftsgården. Stiftsgården ble reist som et representasjonsanlegg, mens fruen selv bodde i et mer beskjedent byhus. I 1800 ble Stiftsgården solgt av Schøllers dattersønn til staten og er siden 1906 byens offisielle kongebolig. I nyere tid har Schøller fått et byhotell i Trondheim oppkalt etter seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg