Cecilie Christine Schøller

Faktaboks

Cecilie Christine Schøller
Sidsel Kirstine Schøller
født:
16. mars 1720, Tønsberg
død:
19. april 1786, København, Danmark

Maleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Cecilie Christine Schøller
Av /※.

Cecilie Christine Schøller var en norsk forretningskvinne og godseier. Hun er kjent for å ha oppført Stiftsgården i Trondheim.

Schøller ble født i Tønsberg i 1720. Som datter av offiseren Johan Frederik Frølich flyttet hun med til Trondheim da faren i 1740 ble utnevnt til kommanderende general nordafjells. To år senere ble hun gift med stiftamtmann Stie Schøller og dermed en del av den grunnrike Schøller-familien. Gjennom ektemannen kom hun i kontakt med miljøet rundt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, og som enke tilgodeså hun selskapet med store bokgaver. Hun fortsatte også mannens næringsvirksomhet, blant annet sagbruk og handel, og i 1777 fikk hun rangtittelen geheimerådinne. Etter flere lange utenlandsopphold flyttet hun i 1783 til København for godt.

Fru Schøllers ry i samtid og ettertid knytter seg først og fremst til det enorme trepalé, Nordens største sådanne, som hun i 1774–1778 lot reise ved Munkegata i Trondheim – Stiftsgården. Stiftsgården ble reist som et representasjonsanlegg, mens fruen selv bodde i et mer beskjedent byhus. I 1800 ble Stiftsgården solgt av fru Schøllers dattersønn til staten og er siden 1906 byens offisielle kongebolig. I nyere tid har fru Schøller fått et byhotell i Trondheim oppkalt etter seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg