Casablanca-konferansen
Sittende: President Roosevelt and statsminister Churchill. Stående, første rad, venstre til høyre: General Arnold, admiral King, general Marshall, admiral Pound, luftmarskalk Portal, general Brooke, feltmarskalk Dill og admiral Mountbatten. Januar 1943.

Casablancakonferansen var et toppmøte avholdt under den andre verdenskrig, 14.–24. januar 1943, mellom president Franklin D. Roosevelt og statsminister Winston Churchill. Josef Stalin var invitert, men kom ikke. Den offisielle grunn var at Stalin ikke kunne forlate Sovjetunionen under den sovjetiske offensiv. Den virkelige årsak var sannsynligvis at Stalin var misfornøyd med at det ikke raskere ble åpnet en «annen front».

Faktaboks

Uttale
casablˈanca-konferansen

På konferansen ble det truffet beslutning om alliert landgang i Sicilia og Italia, krigen i Nord-Afrika skulle raskt bringes til seier, forsyningslinjene til Storbritannia skulle gis bedre sikring, den strategiske bombing over Tyskland skulle økes, invasjonen i Vest-Europa skulle settes i gang i 1944 og amerikanerne fikk britenes samtykke til utvidet krigføring i Stillehavet.

På pressekonferansen etter Casablanca-konferansen uttalte president Roosevelt at man ville kreve betingelsesløs overgivelse av fienden. Det ble forgjeves forsøkt å få i stand et samarbeid mellom de rivaliserende franske generaler Henri-Honoré Giraud og Charles de Gaulle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg