Jo Strømgren

Faktaboks

Jo Strømgren
Født
21. juli 1970, Trondheim

Jo Strømgren under prøvene til oppsetningen av A Dull House – Et guttehjem (2000).

Strømgren, Jo
Av /※.

Artikkelstart

Jo Strømgren er en norsk koreograf, regissør, scenograf, dramatiker og tidligere danser. Som danser var han tilknyttet Carte Blanche Dansekompani og har hovedsaklig fungert som kunstnerisk leder og koreograf for Jo Strømgren Kompani, og han har vært huskoreograf for Nasjonalballetten siden 2012.

Danser

Strømgren er utdannet ved danselinjen og koreografilinjen ved Statens Balletthøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo) og fullførte utdannelsen i 1994.

Han var tilknyttet Carte Blanche Dansekompani i 1995–1997 og stiftet Jo Strømgren Kompani sammen med Agnes Kroepelien i 1998. Kompaniet hadde base ved BIT Teatergarasjen, men var senere fast tilknyttet Nationaltheatret i 2001–2008, Dansens Hus i 2008–2012 og Den Norske Opera & Ballett fra 2012.

Kompaniets stil karakteriseres av sjangervariasjon, fra dans og teater til dukketeater, film og konserter, både for barn og voksne. En del av kompaniets forestillinger er kjent for bruken av kaudervelsk tale.

Koreograf

Jo Strømgren har jobbet som koreograf for et stort antall klassiske kompanier og moderne ensembler i utlandet, blant annet Wiener Staatsoperballett, Kungliga Baletten i Stockholm, Kongelige Ballett i København, Staatstheater Nürnberg og Ballet du Rhin i Frankrike og Cedar Lake Contemporary Ballet i New York.

I Norge har han skapt 10 koreografier for Carte Blanche Dansekompani og like mange for Nasjonalballetten. Sammen med Alan Lucien Øyen har han vært huskoreograf for Nasjonalballetten siden 2012. Han har også vært en hyppig bidragsyter til Oslo Danse Ensemble.

Regissør og scenograf

Som teaterregissør har Strømgren hovedsakelig arbeidet ved nordiske institusjonsteatre, ofte med stykker av Henrik Ibsen. Hans regidebut var Forvandlingen av Franz KafkaDen Nationale Scene.

Han har også satt opp mye av sin egen dramatikk. Det første av sine egne stykker han satte opp, var Pianisten på Torshovteatret (2002). Siden da har han oppført rundt 30 skuespill på ulike teatre i inn- og utland, samt en rekke voiceover-tekster i danseforestillinger. I Norge har han stort sett utforsket melodramaet som sjanger, slik som Pseudonymet (Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater), Sidespringerne (Kilden Teater) og Jaktlaget (Hålogaland Teater).

Som scenograf har Jo Strømgren skapt scenebilder for rundt 50 forestillinger, først og fremst sine egne. I tillegg har han sporadisk vært aktiv som film- og operaregissør. Han regisserte spillefilmen Mot Moskva (2003) sammen med Runar Hodne og dansefilmene Naboen og Closed sammen med Stein Roger Bull. Han har regissert operaene Orfeus & Eyridike på Den Norske Opera & Ballett (2013) og The Fairy Queen på Staatstheater Mainz i Tyskland (2014).

Totalt har han skapt eller regissert rundt 150 forestillinger. Disse har turnert eller blitt produsert i omtrent 60 land.

Priser og utmerkelser

Jo Strømgren har mottatt en rekke priser, blant annet Heddaprisen for Ti År Etter og Bindingsverk (1999) og There (2002), Kritikerprisen for A Dance Tribute to the Art of Football (1998) og Telenors Kulturpris (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg