CanSat
Eksempel på en CanSat.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

CanSat er en liten «satellitt» (en CanSat kan ikke nå bane, den brukes kun i atmosfæren) som kan få plass i en 0,33 liters mineralvannsboks. Den kan inneholde instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter, og den kan skytes ut med rakett eller sendes opp i ballong eller med en drone.

Ideen om CanSat kommer fra USA, og bygging av CanSat organiseres som konkurranser mellom studenter ved forskjellige læresteder i mange land. Hensikten er at konkurransen skal inspirere studenter ved å arbeide med et komplekst system, fra ideutvikling til bygging av en ferdig enhet som kan prøves ut i en realistisk oppskyting.

I Norge arrangerer Andøya Space Education gjennom ESERO Norge (Europeisk resurssenter for romrelatert utdanning) årlig en slik konkurranse, hvor elever fra videregående skoler i Norge inviteres til å delta. Lagene som deltar må designe sin egen CanSat, teste den, gjennomføre oppdrag, samle og analysere data. Selve konkurransen foregår på Andøya Space hvor de konkurrerende CanSat-ene blir skutt opp med rakett eller drone til en høyde på 400 meter til 1 kilometer, for deretter å utløse en fallskjerm og falle ned mot bakken mens den gjør ulike målinger. Vinnerlaget går videre til en europeisk konkurranse arrangert av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg