Cameron Mackintosh

Faktaboks

Cameron Mackintosh

Sir Cameron Anthony Mackintosh

Uttale
mˈækintåʃ
Født
17. oktober 1946

Artikkelstart

Sir Cameron Mackintosh er en britisk teaterprodusent og teatereier, og ett av verdens ledende produsentnavn innen moderne musikkteater. Fra 1980-årene har han dominert britisk privatteater gjennom produksjonskonsernet som også bærer hans navn. Cameron Mackintosh eier åtte historiske West End-teatre i London, og bestyrer rettighetene til en lang rekke suksess-musikaler. Produksjoner han har produsert har vært eksportert til en lang rekke land verden over.

Blant suksessproduksjonene Cameron Mackintosh har hatt ansvaret for er Alan Menken/Howard Ashmans Little Shop of Horrors (1983), Andrew Lloyd Webbers The Phantom of the Opera (1986), Claude-Michel Schönberg og Alain Boublils Les Misérables (1985) og Miss Saigon (1988). De nevnte flyttet i 1980-årene tyngdepunktet i musikalverdenen fra New York til London, og flere av dem spilles fremdeles. Hans produksjon av Lloyd Webbers Cats hadde premiere på Broadway i 1982.

Siden har Mackintosh blant annet vært ansvarlig for sceneversjoner av filmene The Witches of Eastwick (2000) og Mary Poppins (2004), samt banebrytende nytolkninger av klassikere som My Fair Lady, Carousel og Oklahoma. Hans selskap har sammen med de originale amerikanske produsentene ansvar for den britiske versjonen av Lin-Manuel Mirandas Hamilton, som hadde sin London-premiere i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Denne artikkelen bør hete Cameron Mackintosh for lettere gjenfinning. Mellomnavnet Anthony er ikke i generelt bruk og hører derfor hjemme i boksen. Artikkelen kunne trengt en oppfriskning og en oppdatering, og kunne hatt noen lenker til andre artikler. Jeg mener forøvrig at "suksessfull" er en dårlig anglisisme, og at vi bør bruke et annet ord i leksikonet. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg