Faktaboks

Alan Menken

Alan Irwin Menken

Født
22. juli 1949, New Rochelle, New York, USA
Alan Menken, 2013
Alan Menken, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Alan Menken er en film- og musikalkomponist fra USA. Han er mest kjent for sin musikk til animerte Disney-filmer som Den lille havfruen (The Little Mermaid, 1989), Skjønnheten og udyret (Beauty and the Beast, 1991), Aladdin (1992), Pocahontas (1995), Ringeren i Notre Dame (The Hunchback of Notre Dame, 1996) og Hercules (1997).

Menken er utdannet ved New York Universitys Steinhardt School og BMI Lehman Engel Musical Theatre Workshop. På 1970-tallet begynte han å komponere musikalmusikk og høstet gode kritikker for adaptasjonen av Kurt Vonneguts roman Gud velsigne Dem Mr. Rosewater (God Bless You Mr. Rosewater) i 1979, med Howard Ashman som tekstforfatter.

I 1982 fikk Menken sitt gjennombrudd som musikalkomponist med off-Broadway-produksjonen Little Shop of Horrors, basert på Roger Cormans film med samme navn fra 1960 og igjen med tekster av Ashman. Musikalen ble omarbeidet til film i 1986, og Menken ble nominert til Oscar for en av sangene til filmen; Mean Green Mother from Outer Space, fremført av Four Tops-vokalist Levi Stubbs.

Filmmusikk

Menken og Ashman tok samarbeidet videre inn i Disney-filmene, først på Den lille havfruen og senere på både Skjønnheten og udyret og Aladdin før Ashmans død i 1991. Etter dette har Menken samarbeidet med tekstforfattere som Tim Rice, Stephen Schwartz og Glenn Slater.

I de norske Disney-filmversjonene har Menkens musikk blitt fremført av kjente sangere og skuespillere som Sissel Kyrkjebø, Anne Grete Preus, Anita Skorgan, Merethe Trøan, Lasse Lindtner, Trond Teigen og Jannike Kruse.

Foruten tegnefilm har Menken komponert filmmusikk til flere live action-filmer, deriblant Noel (2004) Eventyr i New York (Enchanted, 2007) og Lille speil på veggen der (Mirror Mirror, 2012).

Priser og utmerkelser

Menken har mottatt en lang rekke priser for sin musikk til filmer og musikaler. Blant de gjeveste er åtte Oscar-priser, syv Golden Globe-priser, elleve Grammy-priser og en Tony-pris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg