Faktaboks

Camden
Uttale
kˈæmdən
Camden Lock
Regent's Canal går gjennom Camden med sluse ved Camden Lock.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Camden, bydel og bykommune i London, nord for Westminster, i grevskapet Kent i England. Bykommunen har 220 338 innbyggere i 2011 og et areal på 21,8 kvadratkilometer. Camden er en av Londons mest kjente bydeler, og berømt for sine utendørsmarkeder og er et populært turistmål.

Camden ble dannet i 1965 ved sammenslutning av Hampstead, St. Pancras og Holborn. Bykommunen strekker seg fra Hampstead Heath i nord til Bloomsbury i sør, der blant annet British Library, British Museum og University of London ligger. Camdens tydeligste landemerke er BT Tower, opprinnelig kjent som Post Office Tower, som sto ferdig i 1965 og er 189 meter høyt inkludert en 12 meter høy antenne. Det var en populær turistattraksjon fram til 1971, da en terroristbombe satte en stopper for publikums adgang.

Det ligger flere store jernbanestasjoner i Camden: Euston (1849), Kings's Cross (1852) og St. Pancras (1874).

Camden har en lang multietnisk historie som begynte i det 17. århundre da grekere og irer etablerte seg her. Italienske flyktninger kom som en følge av napoleonskrigene. I dag utgjør etniske briter og irer om lag tre fjerdedeler av befolkningen, mens den største innvandrergruppen har bakgrunn fra Bangladesh.

Camden Town er kjent for sine utendørsmarkeder med mange lokale kunstnere og produsenter. Camden Market, Camden Lock Market og Stables Market trekker til seg store menneskemengder. Fra Camden Town kan man reise med kanalbåt på Regent's Canal til Grand Union Canal ved Little Venice.

Keats House er et museum basert på den romantiske lyrikeren John Keats, som møtte sin forlovede Fanny Brawne i denne bygningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg