Calymene blumenbachii (Brogniart in Desmarest, 1817) fra illustrasjoner i Murchison's The Silurian System (1839).
.
Lisens: fri

Calymene var en slekt av trilobitter i familien Calymenidae i orden Phacopida. Slekten, som levde i havet i Jordens oldtid, er nå utdødd. Calymene er typisk for familien Calymenidae, som har arter fra midten av ordovicium til slutten av silur.

Faktaboks

Etymologi
gresk calumma, ‘hette eller slør’, mene, ‘sterkt’; formodentlig en referanse til hodets kraftige furer og brem
Også kjent som

Calymene blumenbachii er kjent i England som "the Dudley Bug" etter et kjent funnsted 8 km vest for Birmingham.

De er kjennetegnet av et kort, trekantet pygidium (haleskjold), et forholdsvis stort hode med en kraftig brem, men uten kinnpigger, og en typisk utforming av glabella (hodets midtakse) som smalner forover og har tre eller fire tydelig avsnørte, runde sidelober. Kroppen har vanligvis 13 segmenter. Når dyret rullet seg opp, passet underkanten av pygidiet perfekt mot underkanten av hodeskjoldet.

Slike hele eksemplarer er typisk noen få centimeter lange, men kan bli opptil 12–15 centimeter.

Calymenidene er blant de trilobittene som vanligst finnes som hele eksemplarer, noe som førte til at de var blant de tidligst beskrevne artene: Typearten Calymene blumenbachi ble beskrevet av Adolph Brogniart allerede i 1817, og faktisk ble et annet eksemplar av samme art beskrevet (som Trilobites tuberculatus) av den danske geologen Morten Thrane Brünnich så tidlig som 1781.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg