Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Faktaboks

Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Født
7. august 1948, Al Ain
Død
13. mai 2022

Artikkelstart

Khalifa bin Zayed Al Nahyan var emir av Abu Dhabi fra 2004 til han døde i 2022. Han var samtidig president i De forente arabiske emirater (FAE). Sheikh Khalifa tilhørte Al Nayhan-dynastiet som har styrt Abu Dhabi siden tidlig på 1800-tallet.

Sheikh Khalifa var utdannet ved flere skoler i Abu Dhabi, og hadde militær utdanning fra krigsskolen Sandhurst i Storbritannia. Deretter fikk han flere stillinger av sin far, emiren; først som dennes representant i den østlige del av landet. I 1969 ble han utpekt til kronprins og til å lede landets forsvarsdepartement – og oppbyggingen av den militære styrken Abu Dhabi Defence Force (ADDF), som senere ble kjernen i det moderne forsvaret til FAE. Ved etableringen av De forente arabiske emirater som selvstendig stat i 1971 ble kronprins Khalifa statsminister i emiratet Abu Dhabi, såvel som dets forsvarsminister og finansminister. Da en øverste styringsråd for FAE ble opprettet i 1973, ble han visestatsminister for føderasjonen, og leder for rådet i 1974.

Ved sin fars død i november 2004 tok sheikh Khalifa over som emir av Abu Dhabi og president for FAE. Han hadde da i praksis, i mer enn et tiår, utøvd funksjonene på vegne av emiren under hans langvarige sykdom. Han engasjerte seg gjennom mange år i utviklingen av føderasjonens militære styrker, som er en av regionens mest moderne. Etter sin tiltredelse som emir la han fram den første strategi for den videre utvikling og styring av Abu Dhabi.

Da verdens høyeste bygning ble offisielt åpnet i Dubai i 2010, ble det gitt navnet Burj Khalifa til ære for emiren. Sheikh Khalifa var engasjert i Abu Dhabis økonomiske utvikling, og hadde selv interesser i mange av de største selskapene. Han selv og hans familie er regnet blant verdens aller rikeste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg