Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Artikkelstart

Khalifa bin Zayed Al Nahyan, emir av Abu Dhabi siden 2004, og samtidig president i De forente arabiske emirater (FAE); tilhører Al Nayhan-dynastiet som har styrt Abu Dhabi siden tidlig på 1800-tallet.

Sheikh Khalifa er utdannet ved flere skoler i Abu Dhabi, og har militær utdanning fra krigsskolen Sandhurst i Storbritannia. Deretter fikk han flere stillinger av sin far, emiren; først som dennes representant i den østlige del av landet. I 1969 ble han utpekt til kronprins og til å lede landets forsvarsdepartement – og oppbyggingen av den militære styrken Abu Dhabi Defence Force (ADDF), som senere ble kjernen i det moderne forsvaret til FAE. Ved etableringen av De forente arabiske emirater som selvstendig stat i 1971 ble kronprins Khalifa statsminister i emiratet Abu Dhabi, såvel som dets forsvarsminister og finansminister. Da en øverste styringsråd for FAE ble opprettet i 1973, ble han visestatsminister for føderasjonen, og leder for rådet i 1974.

Ved sin fars død i november 2004 tok sheikh Khalifa over som emir av Abu Dhabi og president for FAE. Han hadde da i praksis, i mer enn et tiår, utøvd funksjonene på vegne av emiren under hans langvarige sykdom. Han har gjennom mange år engasjert seg i utviklingen av føderasjonens militære styrker, som er en av regionens mest moderne. Etter sin tiltredelse som emir la han fram den første strategi for den videre utvikling og styring av Abu Dhabi.

Da verdens høyeste bygning ble offisielt åpnet i Dubai i 2010, ble det gitt navnet Burj Khalifa til ære for emiren. Sheikh Khalifa er engasjert i Abu Dhabis økonomiske utvikling, og har interesser i mange av de største selskapene. Han selv og hans familie regnes blant verdens aller rikeste. Emiren er interessert i idrett, ikke minst fotball, men også tradisjonell arabisk sport som kamelløp og hesteløp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg