Buea

Bilde fra Buea med Kamerunfjellet i bakgrunnen.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Buea er en by i sørlige Kamerun, ved foten av Kamerunfjellet, cirka 1000 meter over havet. Buea har 132 396 innbyggere (projeksjon 2020) og er administrasjons- og handelssenter og regionhovedstad for regionen Southwest/Sud-Ouest.

Faktaboks

Uttale
bueˈa

Næringsliv

Næringslivet preges av handel med jordbruksprodukter og tekstil- og tømmerindustri. Buea er også universitetsby preget av studenter og lærere. I byens omland er det både jordbruksdrift på småbruk og sysselsetting på te- og banan-plantasjer.

Byen har noe turisttrafikk på grunn av det behagelige klimaet og som utgangspunkt for klatreturer til Kamerunfjellet. Værforholdene er preget av mye nedbør gjennom hele året, men med mest nedbør sommer og høst. Flom er ikke uvanlig.

På 2010-tallet har byen opplevd en nedgangsperiode som følge av Ambazonia-konflikten i Kamerun. På grunn av frykt for overgrep fra regjeringssoldatene og for kidnapping for løsepenger fra opprørerne, har mange av befolkningen sett seg nødt til å forlate byen og søke midlertidig opphold i byer som Douala og Yaounde.

Historie

Fra 1884 til 1919 var Buea hovedstad for den tyske koloniadministrasjonen, og fra 1922 til 1961 hovedstad for det britiske mandatet Vest-Kamerun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg