Faktaboks

Kamerunfjellet
Mont Cameroun Cameroon Mountain
Etymologi
Mongo ma Ndemi, ‘Fjell av Storhet’
Kamerunfjellet
Kamerunfjellet

Kamerunfjellet er en aktiv stratovulkan og det høyeste fjellet i Kamerun ved Guineabuktas innerste del. Den høyeste toppen er Fako 4040 moh.

Kamerunfjellet ligger på Kamerunlinjen. Fjellet har bratte sider og består av basaltiske til trachobasaltiske bergarter som overlagrer prekambrisk grunnfjell. Det er et av de høyeste vulkanfjellene i Afrika og med de hyppigste utbruddene.

Oppdageren Hanno rapporterte om et vulkanutbrudd i 400 fvt. På 1900-tallet har det vært utbrudd seks ganger. I 1922 strømmet lava ut fra vulkanen som nådde helt ut til Atlanterhavet. De seneste utbruddene fant sted i mai 2000 og i februar 2012.

På sørsiden av fjellet, nærmere kysten, ligger en mindre fjelltopp, ‘Mount Etinde’, på 1713 moh, også kjent som det Lille Kamerunfjellet.

Kamerunfjellet er et populært mål for sportsinteresserte. Mount Cameroon Race of Hope er et årlig mosjonsløp som runder fjellet på fire og en halv time.

Den engelske oppdageren Mary Kingsley beskrev fjellet i 1897 i Travels in West Africa. Førstebestiger var Joseph Merrick på 1840-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg