Ambazonia

Ambazonia er navnet engelsktalende uavhengighetsforkjempere bruker om området sør-vest i Kamerun på grensen mot Nigeria. Omtrent fire millioner mennesker bor i de to sørvestlige provinsene i Kamerun. Hvor mange av disse som ønsker seg en egen stat er uvisst, men antallet er økende på grunn av regjeringens harde linje overfor uavhengighetsforkjemperne.

Historikk

Uavhengighetsforkjemperne hevder at Ambazonia er ulovlig kolonisert av Kamerun siden 1961. I en folkeavstemning i 1961 kunne befolkningen stemme om de skulle tilhøre Kamerun eller Nigeria. Utfallet ble Kamerun, men uavhengighetsforkjemperne har hele tiden hevdet at avstemningen var folkerettslig ulovlig. De ville hatt et tredje alternativ som skulle være at befolkningen kunne danne sitt eget land, Ambazonia.

Siden 1985 har Ambazonia-forkjempere hatt støtte hos mange tradisjonelle ledere i regionen.

Dagens situasjon

De siste årene, og spesielt fra 2017, har konfliktnivået vært økende mellom det lille engelsktalende mindretallet i Kamerun og regjeringens dominerende majoriteten i det fransktalende Kamerun. President Paul Biyas regime slår hardt ned på demonstrasjoner og aktivister som kjemper for selvstendighet for Ambazonia. Flere titalls tusen engelskspråklige kamerunere har flyktet fra deres hjem av redsel for vold fra regimet og flere hundre er drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg