Ambazonia er navnet engelsktalende uavhengighetsforkjempere bruker om området sør-vest i Kamerun på grensen mot Nigeria. Omtrent seks millioner mennesker bor i den sørvestlige provinsen i Kamerun. Hvor mange av disse som ønsker seg en egen stat er uvisst, men antallet er økende på grunn av regjeringens harde linje overfor uavhengighetsforkjemperne.

Uavhengighetsforkjemperne hevder at Ambazonia er ulovlig kolonisert av Kamerun siden 1961. I en folkeavstemning i 1961 kunne befolkningen stemme om de skulle tilhøre Kamerun eller Nigeria. Utfallet ble Kamerun, men uavhengighetsforkjemperne har hele tiden hevdet at avstemningen var folkerettslig ulovlig. De ville hatt et tredje alternativ som skulle være at befolkningen kunne danne sitt eget land, Ambazonia.

Siden 1985 har Ambazonia-forkjempere hatt støtte hos mange tradisjonelle ledere i regionen.

De siste årene, og spesielt fra 2017, har konfliktnivået vært økende mellom det lille engelsktalende mindretallet i Kamerun og regjeringens dominerende majoriteten i det fransktalende Kamerun. President Biya's regime slår hardt ned på demonstrasjoner og aktivister som kjemper for selvstendighet for Ambazonia. Flere titalls tusen engelskspråklige kamerunere har flyktet fra deres hjem av redsel for vold fra regimet og flere hundre er drept.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.