Budapest Festivalorkester, ungarsk symfoniorkester, grunnlagt 1983 av dirigenten Iván Fischer og pianisten Zoltán Kocsis. Etableringen av en stiftelse i 1992 gjorde orkesteret til en permanent institusjon. Fischer har vært sjefdirigent fra starten; fast gjestedirigent fra 2012 er Gábor Takács-Nagy.

Budapest Festivalorkester ble opprettet for å gi den ungarske hovedstaden et førsteklasses symfoniorkester. Fischer og Kocsis innhentet både offentlig og privat støtte, vervet fortrinnsvis unge musikere fra hjem- og utland og bygget opp et orkester som snart ble omtalt som et av verdens ledende. Den første konserten ble holdt i Musikkakademiet i Budapest 26. desember 1983.

London var målet for den første utenlandsturnéen i 1989. Orkesteret har gjennomført mange gjestespill i utlandet, blant annet i Carnegie Hall og Lincoln Center i New York, Royal Albert Hall i London og Musikverein i Wien. De gjestet Festspillene i Salzburg første gang i 1993.

Fra 1993 og til sin død i 1997 var Georg Solti honorær dirigent. En rekke berømte musikere har opptrådt med orkesteret, blant dem fiolinisten Yehudi Menuhin og pianistene András Schiff og Radu Lupu.

Siden 1991 har orkesteret også medvirket ved operaforestillinger, blant annet i samarbeid med det nye Kultursenteret i Budapest som åpnet i 2005. Her medvirker orkesteret også ved Bridging Europe-festivalen som ble etablert i 2013.

Orkesteret har gjort en rekke kritikerroste plateinnspillinger, blant annet for selskapet Philips.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.