Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge med sine karakteristiske brotårn og Manhattan på den andre siden av East River.

Av /NTB Scanpix ※.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brooklyn Bridge er en veibro i New York City i den amerikanske delstaten New York. Broen krysser East River mellom Brooklyn og Manhattan.

Faktaboks

Uttale
brˈuklin bridʒ

Historikk

Brooklyn Bridge ble påbegynt i 1870, og åpnet i 1883. Broen var verdens største fra den stod ferdig og frem til 1903, da Williamsburg Brigde ble åpnet. Byggearbeidene var meget vanskelige med omkring 20 dødsulykker i løpet av de årene byggingen tok. En av de omkomne var konstruktøren av broen, John August Roebling. Arbeidet ble videreført av hans sønn Washington Roebling, som også ble hardt skadet og invalidisert.

Brooklynbroen utmerker seg ikke bare ved sin størrelse, men også ved sin arkitektur, og som et pionerarbeid for utviklingen av brobyggingskunsten. Den regnes som arketypen på en moderne hengebro. Byggingen av broen vakte stor oppmerksomhet, ikke bare blant ingeniører; for eksempel spaserte Bjørnstjerne Bjørnson over catwalken (opphengt gangbro) i 1881 og skrev imponert hjem til Dagbladet.

En hengebro er en myk konstruksjon som svaier under belastning. Ved åpningen var det fullt av folk på broen. Noen kjente svaiing og begynte å rope ut varsel om at broen var i ferd med å falle ned. Det oppstod panikk, og tolv fotgjengere ble trampet i hjel.

Broen er fortsatt et velkjent landemerke i New York og fører daglig en stor trafikkstrøm over elven. Brooklyn Bridge har gjennom årene vist seg som en svært varig konstruksjon som har tålt overgangen fra hestetransport og elektrisk forstadsbane til tung biltrafikk godt. Broen var gjenstand for kun rutinemessig vedlikehold helt til 1953, da dekket ble forsterket.

Tekniske data

Brooklyn Bridge har seks kjørefelt. I 2016 passererte i gjennomsnitt 105 679 kjøretøy broen hver dag.

  • Type: Hengebro
  • Materiale: Stål og granitt
  • Total lengde: 1053 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 486 meter
  • Seilingshøyde: 41 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg