British Overseas Airways Corporation

Artikkelstart

British Overseas Airways Corporation var et britisk flyselskap dannet i 1939 ved nasjonalisering av flyselskapene Imperial Airways og British Airways Ltd., som hadde blitt dannet i 1935 og hadde samme navn som nåværende British Airways, som det siden 1974 er en del av.

Faktaboks

Uttale
– ˈouvəsi:z ˈɛəweiz kå:pərˈeiʃən
Også kjent som
BOAC

Historie

British Overseas Airways Corporation (BOAC) begynte flygninger i 1940, og fløy ruter som støttet den allierte krigsinnsatsen. Blant de mest kjente var den såkalte Stockholmsruten mellom Bromma og Leuchars i Skottland, som ble fløyet av norske mannskaper.

BOAC begynte i 1946 utbygging av interkontinentale ruter til Nord-Amerika og samveldelandene, mens innenlandstrafikk og europeiske ruter ble utskilt i British European Airways (BEA) og ruter til Sør-Amerika og Karibia i British South American Airways (BSAA). BSAA ble sammensluttet med BOAC i 1949.

BOAC åpnet i 1952 den første ruteflyging med jetfly (London–Johannesburg) og 1958 den første transatlantiske jetruten (London–New York) med passasjerflyet Comet. BOAC og BEA ble 1974 sammensluttet til British Airways.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg