Breim

Breim.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Breim er ei bygd i Gloppen kommune i Vestland fylke. Tidligere var Breim egen kommune i daværende Sogn og Fjordane fylke, men ble i 1964 overført til Gloppen kommune med unntak av et lite område ved sørenden av Breimsvatnet som ble innlemmet i Jølster kommune. I 2020 ble Sogn og Fjordane innlemmet i Vestland fylke.

Faktaboks

Etymologi

bred strekning egnet for dyrking

Breimsbygda ligger i Nordfjord lengst øst i kommunen og sørøst for kommunesenteret. Det er kjent som en rik og vakker jordbruksbygd. Noe øst for Breimsvatnet går Våtedalen med E 39. Breim har to tettsteder; ved Breimsvatnet ligger Re 370 innbyggere (2019), og nordligst i Våtedalen ligger Byrkjelo med 324 innbyggere (2019).

Breim kirke er ei langkirke fra 1886 på Reed, der det tidligere har vært i alt fire kirker. Den første var fra 1200-tallet og brant sammen med prestegarden i 1334.

Breimsbygda IL arrangerte NM i friidrett i 1988 og 1999 på Byrkjelo stadion. I nord ligger Breimsbygda Skisenter på Utvikfjellet.

I Breim ligger fjellet Vora op 1435 meter over havet. På Vorafjellet samlet heksene seg til sabbat, ifølge tradisjonen. Hekseprosesser foregikk fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet. Heksene ble brent på Anda, der det i dag står et monument.

Eggenipa er et fjell sør for gården Egge i Breim på 1338 meter over havet. Motbakkeløpet Eggenipa opp arrangeres årlig.

Navn

Navnet Breim er av norrønt 'bred' og 'emne', det vil si 'bred strekning egnet for dyrking'; opprinnelig antakelig gårdsnavn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg