Faktaboks

Boris E. Chertok
Født
1. mars 1912
Død
14. desember 2011

Boris E. Chertok i uniform.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Boris E. Chertok var en sovjetisk/russisk romingeniør som bidro vesentlig til Sovjetunionens tidlige triumfer i verdensrommet, men som store deler av tiden arbeidet i skyggen av Sergej P. Koroljov.

Chertok var født i Lodz, Polen, men familien emigrerte i 1914. Han tok ingeniørutdannelse i Moskva og var med i en gruppe offiserer som under andre verdenskrigs slutt ble sendt til Tyskland for å samle rester av V-2-programmet. Han ble deretter engasjert i utviklingen av langdistansemissilet R-7, som også var bærerakett i en rekke historiske oppskytninger. Arbeidet under Koroljov som stedfortredende sjefkonstruktør i blant annet RSC Energia, men det var først i 1987 han fikk offentlig anerkjennelse for sin rolle. Han trakk seg tilbake i 1992.

Chertok døde av lungebetennelse bare tre måneder før han ville ha fylt 100 år. Hans memoarer Rockets and People betraktes som en av de viktigste kildene til informasjon om tidlig sovjetisk romvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg