Faktaboks

Bophuthatswana
Uttale
bophuthatswˈana

Bophuthatswana er en tidligere bantustan i Sør-Afrika, i den nordlige og vestlige utkanten av Witwatersrand. Området er på 44 000 km2. Bantustanen hadde 2 420 000 innbyggere (1991), og omfattet sju atskilte områder. Hovedstaden var Mmabatho.

Bophuthatswana ble befolket av tswanaene omkring år 1600. Boerne erobret området i 1837. Som ledd i apartheid-politikken ble Bophuthatswana i 1961 erklært som «hjemland» for tswana-folket. Selv de tswanaer som ikke bodde i området eller aldri hadde vært der, ble regnet som borgere av Bophuthatswana.

Uavhengigheten ble aldri anerkjent utenfor Sør-Afrika, og som en følge av de politiske endringene som ledet frem til demokratiske valg 1994, ble bantustan-systemet oppgitt og Bophuthatswana ble konstitusjonelt gjeninnlemmet i Sør-Afrika. Størsteparten ble en del av den nye North-West provinsen, men deler ble også inkorporert i Free State og Gauteng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg