Terje Ness
Terje Ness (i midten) gratuleres av jurypresident Eyvind Hellstrøm (til høyre) med gullmedalje i Bocuse d'Or 27. januar 1999. Til venstre er den kjente kokken Paul Bocuse.
Terje Ness
Av /Reuters/Scanpix.

Bocuse d’Or er en internasjonal kokkekonkurranse som avholdes hvert andre år i Lyon i Frankrike. Bocuse d’Or regnes som verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Hvert land stiller med én deltaker og én assistent (commis).

Bocuse d’Or ble første gang arrangert i Lyon 1987. Konkurransen har navn etter den franske kokken Paul Bocuse, frontfigur og grunnlegger av konkurransen.

I 2007 lanserte Bocuse regionmesterskap i Latin-Amerika, Asia og Europa, der de beste går til finalen i Lyon. USA arrangerer sitt eget regionmesterskap.

Kokkene lager to retter i løpet av 5 timer og 35 minutter. Publikum er til stede, og etter at Mexico i 1997 stilte med mariachi-band og støyende publikum, har det blitt vanlig at landenes heiagjenger skaper livlig stemning under konkurransen.

Opprinnelig kunne landet som vant ikke delta i det påfølgende Bocuse d’Or, og Frankrike vant gull hvert år de deltok. Da Terje Ness som første kokk vant i konkurranse med Frankrike, ble regelen fjernet.

Gullmedaljer

  • Frankrike 8
  • Norge 5
  • Danmark 2
  • Luxembourg 1
  • Sverige 1
  • USA 1

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg