derby

Derby. The Derby på Epsom-banen 1986.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Derby brukes om en konkurranse mellom to lag fra samme distrikt, for eksempel en fotballkamp, og særlig i sammensetningen lokalderby.

Faktaboks

Uttale
dˈa:bi, norsk utt. dˈarby

Hestesport

I galoppsport er derby et flatløp over 2400 m for treårige hester. Navnet stammer fra Edward Stanley, den 12. jarl av Derby, som i 1780 innstiftet det engelske løpet The Derby (1,5 engelsk mil) på Epsom-banen nær London. Hans hensikt var å kåre treårige hopper og hingster som kunne benyttes i avlsarbeidet. Dette klassiske løpet arrangeres årlig første onsdag i juni og er nærmest blitt en nasjonal festdag med opptil én million tilskuere rundt banen. Tilsvarende løp ble etter hvert innstiftet i andre land, i Frankrike i 1836, i Tyskland i 1869, Kentucky Derby i USA i 1875, i Danmark i 1875 og i Sverige i 1918.

Norsk Derby ble første gang arrangert 1930 på Bjerke Travbane, fra 1933 på Øvrevoll galoppbane. Det er også derbyløp i travsporten, hvor Norsk Travderby er arrangert siden 1932 på Bjerke, ett løp for varmblodshester og ett for kaldblodshester, siden 1955 for fireårige hester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg